Pizzasteen

header van de pagina pizzasteen

Er zijn zoveel pizza varianten, dat er altijd wel een liefhebber ervoor te vinden is. Maar de meeste pizza liefhebbers lopen thuis toch tegen het probleem aan dat de pizza thuis nooit zo lekker is als bij de pizzeria. Hoe krijg je thuis nou net zo’n lekkere pizza als in het restaurant?

Dit kan met behulp van een pizzasteen. Een pizzasteen is vaak een ronde en platte plaat voor in de oven, of in een vierkante of rechthoekige vorm voor op de BBQ. De plaat werd vaak gemaakt van keramiek, omdat de steen met hoge temperaturen wordt gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook stenen van andere materialen op de markt, ieder met zijn eigen voor en nadelen. Een pizzasteen zorgt ervoor dat de bodem van je pizza lekker krokant wordt en dat de pizza’s sneller wordt gebakken. Op deze pagina vertellen wij je alles over een pizza steen voor in de oven en voor op de BBQ.

Pizzasteen voor in de oven

De traditionele pizza’s worden in een steenoven gebakken en zijn vaak snel heerlijk van smaak. Dit komt omdat de pizza’s op een constante en hoge temperatuur worden gebakken. Een normale keukenoven, zoals wij deze in Nederland kennen, bereikt niet de temperaturen die in een steenoven worden bereikt. Daarnaast ontsnapt er veel warme lucht als je de deur van de oven open doet om te controleren of de pizza al gaar is. Hierdoor is er geen constante temperatuur in de oven en wordt de pizza niet zo lekker krokant als je zal willen.

Een pizzasteen in de oven zorgt er o.a. voor dat de temperatuur in de oven behouden wordt. De steen plaats je tijdens het voorverwarmen al in de oven. De pizza leg je na het voorverwarmen op de steen en je bakt de pizza zoals je dat gewend bent te doen met de oven die je hebt. Let er wel op dat de steen voor een snellere baktijd zorgt, omdat de pizza ook door de steen wordt verwarmd.

Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. Om een goede pizza bodem te krijgen, is het belangrijk dat het vocht uit het deeg van de bodem kan trekken. Hierom is het dus niet verstandig om bakpapier op de pizzasteen te leggen.

Pizzasteen versus bakplaat

Thuis loop je als pizzaliefhebber vaak tegen het feit aan dat de bodem te slap is. Het doel is namelijk om een krokante bodem te krijgen dus waardoor ontstaat dit probleem?

Zoals hierboven te lezen was moet een pizza moet eigenlijk gebakken worden op een hoge, constante temperatuur. Het liefst rond de 400 graden Celcius. De heteluchtovens waar gebruikt wordt gemaakt van een bakplaat bereiken dit natuurlijk niet. Het bakken op een constante temperatuur lukt hierdoor niet en zorgt ervoor dat de pizza niet krokant wordt. Om de temperatuur in een normale oven constanter te houden is er de pizzasteen. Conclusie is dus dat de pizzasteen een zeer geschikt alternatief is voor de bakplaat!

Pizzasteen voor op de BBQ

Naast de oven kan je een pizzasteen ook gebruiken op een BBQ. Er bestaan pizzastenen die zowel in de oven als op de BBQ gebruikt kunnen worden en er zijn pizzastenen alleen voor in de oven of alleen voor op de BBQ.

Een pizzasteen voor op de BBQ is gemaakt van aardewerk of keramiek, zodat de steen bestand is tegen de hoge temperaturen van de BBQ. Let er bij de aanschaf op of de steen op je BBQ past en wat je handig qua model en uitvoering vindt.

Een pizzasteen voor op de BBQ is eenvoudig te gebruiken. Het is belangrijk dat de barbecue al aanstaat, maar nog niet op de hoogste temperatuur. Je legt de pizzasteen op het grillrooster. De temperatuur van de barbecue stijgt verder en verwarmt op deze manier ook direct de pizzasteen. Als de pizzasteen een temperatuur van 250oC á 300oC heeft bereikt, kan je steen besprenkelen met bloem of meel. Daarna leg je de pizza op de steen en moet je ongeveer 7 tot 10 minuten wachten tot deze gaar is. Als je BBQ een deksel heeft, is het verstandig deze over de pizzasteen te plaatsen. Hierdoor wordt de pizza nog knapperiger dan de pizza al wordt op de pizzasteen.

pizzasteen gebruiken op de BBQ

Weber pizzasteen

Weber staat vooral bekend om hun BBQ’s en sinds je ook pizza’s op de BBQ kan bakken, heeft Weber ook hier een handige slag geslagen. De pizzasteen van Weber is van goed kwaliteit en op veel BBQ’s te gebruiken.

De bodem van de pizzasteen is van keramiek, waar een 1,2 cm aluminium plaat op ligt. Deze plaat is eigenlijk niet nodig om pizza’s te bakken en uit ervaring kunnen wij zeggen dat een pizza op de bodem leggen betere resultaten geeft.

Alle pluspunten van de Weber pizzasteen op een rijtje:

  • Gemaakt van keramiek.
  • Neemt de warmte goed op.
  • Perfect voor ronde pizza’s
  • Past op de meeste BBQ’s.
  • Neemt het vocht van het deeg op.
  • Slechts 1 centimeter dik.

Een pizzasteen of pizzaplaat kopen

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten en maten pizzastenen te verkrijgen, dat het lastig is om een keus te maken voor de koop. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met een aantal punten waar je op kan letten als je een pizzasteen wilt aanschaffen.

het kopen van een pizzasteen

Hoe dikker de pizzasteen, hoe meer thermische massa, hoe beter de hitte behouden blijft. De korst wordt meer knapperig bij dikkere pizzastenen, omdat de warmte dus beter blijft hangen. Helaas zijn dikke pizzastenen niet of nauwelijks in Nederland te verkrijgen. De dunne stenen zijn uiteraard nog altijd beter dan geen steen.

Het materiaal waar de pizzasteen van is gemaakt, verschilt per merk en type. Het materiaal wat vaak standaard wordt gebruikt is keramiek. Maar zoals al eerder aangegeven zijn er ook stenen met andere materialen te verkrijgen. De drie grootste spelers qua materialen zijn keramiek, gietijzer en staal. Wij hebben van alle soorten materialen de voor en nadelen op een rijtje voor je gezet.

Keramische pizzasteen

VoordelenNadelen
Klassiek materiaal.Moet een half uur voorverwarmen.
Makkelijk te verkrijgen materiaal.Kan barsten als de steen koud in een voorverwarmen oven wordt gelegd.
Zorgt voor een knapperige bodem.

Gietijzeren pizzaplaat

VoordelenNadelen
Nemen snel warmte op.Zwaar materiaal.
Korte voorverwarmingstijd.
Makkelijk schoon te maken.

Stalen pizzaplaat

VoordelenNadelen
Beste materiaal voor het bakken van een pizza.Lastig in Nederland te verkrijgen.
Korte voorverwarmingstijd.Zwaar materiaal.
Betere verdeling van warmte dan keramiek en gietijzer.

Als je echt een topper wilt qua pizzasteen ga dan voor de dikkere RelaxedDays pizzasteen. De steen heeft een dikte van 3cm en heeft dus veel voordelen t.o.v. de dunnere stenen. De dikte zorgt voor een beter warmte behoud, wat de pizza extra knapperig maakt. Daarnaast neemt een dikkere steen beter vocht op uit het deeg van de pizza, wat voor een nog lekkere pizza zorgt. Als laatste pluspunt: je krijgt er handige hulpmiddelen bij.

Pizzasteen schoonmaken

Het schoonmaken van een pizzasteen is niet heel lastig. Met een borstel of een sponsje haal je zo de etensresten van de steen. Was de steen niet met water. De stenen nemen water op, wat bij een volgende bakbeurt de steen kan laten breken. De pizzasteen krijgt na verloop van tijd een andere kleur of vlekken. Dit is normaal en hier hoef je je geen zorgen om te maken.

Pizzasteen gebruiken

Een pizzasteen kan je in elke oven gebruiken. De steen werkt beter dan een gewone oven, omdat de steen de temperatuur verdeeld over het oppervlakte en de hitte beter overgedragen kan worden aan de pizza.

Let bij het aanschaffen van de steen op het juiste formaat, zodat de steen wel in je oven of op je BBQ past. Ook de dikte is van belang. Want hoe dikker de steen, hoe beter de pizza wordt gebakken, maar wel hoe langer de voorverwarming van de steen. Je kan de steen ook gebruiken voor het bakken van brood.

Als je een pizzasteen gaat gebruiken is het van belang om de steen eerst in de oven te plaatsen en daarna pas de oven aan te zetten. Dit is om te voorkomen dat de steen in één klap wordt blootgesteld aan de hoge temperatuur, waardoor de steen zal kunnen breken.

het gebruiken van een pizzasteen

Pizzasteen van 25 of 26 cm

De diameter van de steen bepaald hoe groot de pizza kan worden. De meest voorkomende maten voor de diameter zijn 25 en/of 26 cm. Maar er bestaan ook pizzastenen met een diameter van 33 cm of 38 cm. Hoe groter de diameter, hoe groter de pizza.

Let er bij de aanschaf van de steen wel op, welke diameter er in je oven past of op je BBQ past. Meet de lengte en breedte van de oven of BBQ en bekijk of de diameter zowel in de lengte als in de breedte past.

Pizzasteen van 3 cm dik

Pizzastenen met een keramieken bodem zijn het beste verkrijgbaar in Nederland. Met deze bodem speelt de dikte van de steen een grote rol. Een dunne pizzasteen ziet er qua design vaak mooier uit, maar werkt vaak minder effectief dan een dikke pizzasteen.

De steen heeft als doel om de taak van de oven over te nemen. Daarom geldt: hoe dikker de pizzasteen, hoe meer thermische massa, hoe meer hitte er behouden kan worden, hoe beter de pizza gegaard wordt. Daarnaast zorgt een dikkere steen ervoor dat de oven minder belangrijk wordt. Wij adviseren je daarom om te zoeken naar een pizzasteen met een dikte van 3cm!

Pizzasteen voor de Kamado

Een Kamado BBQ is een keramische BBQ. Er zijn verschillende merken Kamado’s te koop, zoals de Big Green Egg, de Bastard, Kamado Joe, Grill Guru en de Keij Kamado. Op de deksel van een Kamado barbecue zit een luchtinlaat, ofwel een margrietrooster en aan de onderzijde een schuifrooster als luchtinlaat. De twee roosters zorgen voor een perfecte temperatuurbeheersing. Het binnenwerk van een Kamado BBQ bestaat uit een keramische vuurschaal en een vuurring. Een rooster onderin de vuurschaal, zorgt voor een scheiding van de kolen en het as.

Met een speciale pizzasteen voor op je Kamado kan je ook heerlijke pizza’s bakken! De pizzastenen zijn gemaakt van keramiek, waardoor de stenen goed de hoge temperaturen aan kunnen. Om te voorkomen dat de steen barst, moet je de steen nooit direct boven op het vuur leggen. Gebruik een Divide and Conquer of een Plate Setter onder de pizzasteen, om te voorkomen dat de steen verbrand of barst.

Er bestaan verschillende varianten en grote pizzastenen. Zo zijn er stenen voor de Big Green Egg, De Bastard, maar is er ook een pizzasteen Kamado joe classic. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle pizzastenen die er voor de Kamado BBQ zijn:

Pizzasteen rechthoekig of vierkant

Een rechthoekige of een vierkante pizzasteen

De beste pizzasteen voor een rechthoekige of vierkante BBQ of oven is de Barbecook Vierkante Pizzasteen. Deze steen is gemaakt van vuurvast klei, waardoor de steen hoge temperaturen kan verdragen en goed heet kan worden. De steen past in vele ovens en op veel verschillende type BBQ’s.

Het formaat van de steen zorgt voor leuke variaties in je pizza’s. Zo kan je bijvoorbeeld één grote plaatpizza bakken of twee verschillende kleine pizza’s. Het voordeel van een vierkante pizzasteen is dat je deeg minder precies afgemeten hoeft te worden, omdat je wat meer speelruimte hebt.

Alle voordelen van de Barbecook Vierkante Pizzasteen op een rij:

  • Oppervlakte van 43 bij 35 cm.
  • Gemaakt van vuurvast klei.
  • Één grote pizzaplaat of twee kleine pizza’s.
  • Neemt het vocht van het deeg goed op.
  • Kan op bijna elke vierkante of rechthoekige pizza’s.
  • Past in ovens met een breedte van + 45 cm.

Uiteraard zijn er ook andere rechthoekige en vierkante pizzastenen te koop. De stenen kunnen verschillen in prijs en in grootte.

Verschil pizzasteen en pizza steel

Zowel een pizzasteen als een pizzasteel leg je in de oven tijdens het voorverwarmen en op zowel de steen als de steel bak je een betere pizza dan alleen in de oven. Maar wat is nou het verschil tussen de pizzasteen en de pizzasteel?

Een pizzasteel is een stalen bakplaat voor het bakken van pizza’s. Een pizzasteen is een steen van keramiek. Staal en steen gedragen zich bij warmte verschillend. Beide geleiden warmte, maar staal doet dit beter dan steen. Een stalen plaat van 0,5 cm dikte geleidt beter de warmte dan een steen van 0,5 cm dikte. Daar en tegen houdt keramiek de warmte beter vast dan staal.

De geleiding van de warmte en de opslag van de warmte zijn dus het belangrijkste verschil tussen het bakken met een pizzasteel of het bakken met een pizzasteen.

Alle verschillen op een rijtje:

  • De pizzasteel warmt sneller op dan de pizzasteen.
  • De pizzasteel geleidt de warmte beter dan een pizzasteen.
  • Een pizzasteen zal de warmte echter langer vasthouden dan een pizzasteel.

Verkooppunten pizzasteen

Er zijn verschillende verkooppunten die een pizzasteen in hun assortiment hebben. Wij hebben een overzicht van winkels die standaard een pizzasteen in hun assortiment hebben:

  • www.bol.com
  • www.coolblue.nl
  • www.amazone.nl
  • www.blokker.nl
  • www.hema.nl
  • www.bijenkorf.nl
  • www.intratuin.nl

Er zijn ook een aantal winkels die met bepaalde acties of feestdagen een pizzasteen verkopen. Denk hierbij aan winkels als Action, Lidl, Gamma of Praxis. Deze winkels verkopen niet het hele jaar door een pizzasteen, maar bieden deze wel tijdelijk aan tijdens speciale acties.

Wil je zeker zijn van een pizzasteen, kies dan voor één van bovenstaande winkels. Vindt je het niet erg om te wachten op een goede actie of wanneer een winkel het selectief in hun assortiment aanbiedt, dan kan je ook bij andere verkooppunten terecht.

Pizzasteen Jamie Oliver

Er zijn zoveel verschillende soorten en maten pizzastenen, dat ze bijna niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Toch is niet elke steen hetzelfde en zit er toch echt verschil in prijs en kwaliteit.

De Jamie Oliver Pizzasteen is bijvoorbeeld een echte beste koop – budget topper. De steen heeft een diameter van 33 cm, waardoor de meeste pizza’s op de steen passen. Daarnaast kan deze steen op de BBQ en in de oven gebruikt worden. De steen bevat handvatten, waardoor je de steen makkelijk met ovenhandschoenen kan tillen.

Pizzasteen Cadac

Op een CADAC barbecue kan je naast vlees en vis ook heerlijke pizza’s bakken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een barbecue met deksel en een pizzasteen voor op de barbecue.

Een BBQ van Cadac is zo gemaakt dat je de pizza direct op het rooster kan leggen. De pizza’s worden alleen nog lekkerder als je een pizzasteen op het rooster legt en daar je pizza op bakt. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van het duurzame mineraal cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas-en elektrische ovens. De steen neemt de warmte goed op en onttrekt het vocht uit het deeg. Hierdoor krijg je heerlijke knapperige pizza’s.

Pizzastenen van CADAC zijn verkrijgbaar in verschillende formaten:

CaDAC heeft de reguliere pizzasteeen, maar ook de Pizzasteen Pro in het assortiment. Het verschil met bovenstaande stenen zit hem in de aluminium warmteverdeler. De warmteverdeler zorgt ervoor dat de steen over het volledige oppervlak goed heet wordt, waardoor de pizza nog lekkerder gebakken wordt. Daarnaast worden de PRO stenen met een handige opbergtas geleverd.

De pizzastenen van CADAC

Alternatieven voor de pizzasteen

Mocht je geen gebruik willen maken van de pizzasteen, dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om de pizza in een pizza oven te bereiden. Pizza ovens zijn er ook in veel soorten en maten, denk aan de Ferrari pizza oven, een pizza oven voor buiten, een Ooni pizza oven, een mini pizza oven, een pizza houtoven, een pizza steenoven, een houtgestookte pizza oven, een elektrische pizza oven of een BBQ pizza oven. Wij helpen je graag verder om de juiste pizza oven te kopen! Het kiezen van de beste pizza oven is afhankelijk van smaak, doel en budget!

Veelgestelde vragen over de pizzasteen

Het kopen en vinden van jouw pizzasteen is soms een hele puzzel. Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit!

Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over een pizzasteen.

Heb je zelf nog een vraag die niet bij de meeste gestelde vragen staat? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.

Wat is een pizzasteen?

Een pizzasteen is een steen voor in de oven zie ervoor zorgt dat je lekkere pizza’s kan bakken. Op de pagina kan je alles lezen over pizza stenen.

Wat kost een pizzasteen?

Pizzastenen verschillen in de prijs. Dit hangt o.a. van de grootte en de dikte van de steen. Op de pagina staan een aantal links naar verkooppunten, waar je prijzen met elkaar kan vergelijken.

Hoe maak ik een pizzasteen schoon?

Een pizzasteen is niet lastig schoon te maken en te onderhouden. Op de pagina kan je lezen hoe je een pizzasteen kan schoonmaken.

Waar kan ik een pizzasteen kopen?

Er zijn verschillende verkoop punten voor pizzastenen. Op de pagina staan verschillende links naar de bekendste verkooppunten.

Zijn er pizzastenen voor op de BBQ?

Er zijn pizzastenen die speciaal voor een BBQ zijn gemaakt en er zijn pizzastenen die je in de oven en op de BBQ kan gebruiken. Op de pagina kan je alles lezen over pizzastenen voor op de BBQ.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Je kan deze kwijt onderaan de pagina en wij zullen jou een zo goed mogelijk antwoord geven!

2 gedachten over “Pizzasteen”

  1. Hallo Thuisexperts!
    Om te beginnen ben ik erg enthousiast over de hoeveelheid bruikbare informatie op deze pagina. Bedankt daarvoor! Waar ik nog wel een vraag over heb zijn de verschillende aanbieders. Welk verkooppunt adviseren jullie?
    Groeten Annemiek.

    Beantwoorden
    • Goedenavond Annemiek,

      Leuk dat je hebt gereageerd met een vraag!

      Onze ervaringen zijn het beste bij Amazon, Bol en Blokker! Ze hebben diverse soorten pizzastenen. Het is raadzaam bij alle drie de aanbieders te kijken, want prijzen kunnen verschillen afhankelijk van de aanbiedingen die ze hebben!

      Groeten,

      Mark en Debbie

      Beantwoorden

Plaats een reactie