Sauspan

Header van de pagina over het kopen van een dé beste sauspan

Een sauspan is een kleine versie van een steelpan. Je kan de pan gebruiken voor, zoals de naam doet vermoeden, sauzen. Aangezien de sauspan op een kleine steelpan lijkt, kan je de pan ook gebruiken voor andere gerechten. Zo is de pan perfect voor de bereiding van sauzen en het smelten van chocolade.

Een sauspan heeft altijd een bolvormige of conische vorm en de schuine en soms iets uiteenlopende wand, zodat je met de garde overal goed bij kunt. Wist je dat het beste materiaal voor een sauspan koper is? Dit omdat koper voor een optimale geleiding zorgt. Maar hoe kies je nou de juiste sauspan? Welk merk is de beste en kan je met een sauspan koken op inductie? Op deze pagina vertellen wij je alles over sauspannen.

Sauspan voor inductie

Inductie koken houdt in dat niet de kookplaat wordt opgewarmd, maar dat alleen de bodem van de pan warm wordt. Dit gebeurd omdat er een magnetisch veld zorgt voor de samenwerking tussen de pan en een inductiespoel. Bij een inductiekookplaat zijn dan ook een roodgloeiende kookzones te zien, want zonder de pan werkt de inductie kookplaat niet en is er dus geen warmte. Door deze samenwerking tussen pan en inductiespoel is een inductiekookplaat heel energiezuinig en veilig!

Gelukkig zijn bijna alle sauspannen geschikt om op inductie te gebruiken. Slechts een enkeling is dit niet. Bijna alle pannen die wij op deze pagina bespreken, zijn geschikt voor inductie koken.

Merken en soorten sauspan

Kookpannen en koekenpannen zijn onmisbaar in de keuken. Maar ook de sauspan wordt regelmatig gebruikt en steeds meer een vast onderdeel in de keuken. Een sauspan is een klein pannetje die je kunt gebruiken om saus in te bereiden. Deze kleinere pannen zijn makkelijk in gebruik, hebben meestal een diameter van ongeveer 16 centimeter en beschikken over een hoge rand. Bij het kopen van een sauspan, moet je rekening houden met dezelfde factoren als het kopen van een koekenpan of kookpan. Denk hierbij aan de warmtebron waarop je kookt, van welk materiaal de pan is, het onderhoud van de pan en natuurlijk de kosten.

Als er vroeger werd gekookt, dan was die eigenlijk altijd op een gasvuur. Tegenwoordig heb je veel meer warmtebronnen waar je je voedsel op kan bereiden. Denk hierbij aan elektrisch, halogeen, keramisch en inductie. Niet alle pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, alle pannen zijn wel geschikt voor gas.

Een aantal pannen zijn zo warmtebestendig, dat je deze zelfs in de oven kan gebruiken. Dit kan overigens alleen als de steel van de pan niet gemaakt is van hout of kunststof. Handig voor bepaalde gerechten, maar voor een sauspan om saus te maken, brengt het niet veel verschil.

Als je een sauspan koopt, koop deze dan zeker niet te klein. De pan moet namelijk groot genoeg zijn voor de kookzones die je gebruikt. Met een te kleine pan verbruik je meer energie dan nodig is en de pan zal ook veel sneller kapot gaan.

Pannen worden van verschillende soorten metalen gemaakt. Zo kun je pannen kopen die gemaakt zijn van aluminium, roestvrij staal of gietijzer. Elk materiaal heeft zijn voordelen en zijn nadelen.

Pannen die gemaakt zijn van aluminium zijn licht van gewicht en hierdoor goedkoop in aanschaf. Maar aluminium kan wel een bepaalde smaak aan je voedsel geven, wat natuurlijk niet wenselijk is.

Pannen van roestvrijstaal (RVS) zijn duurzaam en eenvoudig in gebruik en reiniging. Als je van plan bent om een pan regelmatig in de oven te gebruiken, dan is een RVS pan met handvatten of een steel van roestvrijstaal belangrijk. Als de steel ook van RVS is gemaakt, is de pan ook nog eens vaatwasserbestendig.

Daarnaast zijn er ook nog pannen die gemaakt zijn van geëmailleerd gietijzer. Deze pannen zijn ideaal voor het stoven van vlees en hebben dus niet veel te maken met een sauspan. Uiteraard is het wel mogelijk om een sauspan van gietijzer te kopen. Gietijzer is namelijk van hoge en duurzame kwaliteit en is ook nog eens vaatwasserbestendig.

Uiteraard wil je je pannen zo lang mogelijk goed houden. Daarom geven wij je een aantal tips om de duurzaamheid van je pan te verhogen.

  • Gebruik nooit een ijzeren lepel om de saus in de pan te roeren, om beschadigingen aan de antiaanbaklaag te voorkomen.
  • Gebruik geen bijtende middelen bij het schoonmaken van de pan, omdat dit de pan kan beschadigen.

Omdat een sauspan eigenlijk klein van formaat is, zit het verschil in prijs eigenlijk altijd in het gebruikte materiaal en het design van de pan. Een sauspan is echt bedoeld om sauzen in te bereiden en zal dus niet gemaakt zijn voor multifunctioneel gebruik.

De sauspan in verschillende soorten en maten voor inductie

Het merk van de pan kan ook invloed hebben op de prijs. Een bekend merk is van duurder, maar wel vaak wel duurzamer. Het is altijd verstandig om verschillende merken en prijzen met elkaar te vergelijken. Er zijn zoveel soorten en merken sauspannen te koop, dat je eigenlijk niet meer weet waar je moet zoeken en hoe je moet zoeken. Het ruime assortiment maakt de keuze tussen al deze pannen niet makkelijk. Daarom hebben wij een top 3 voor je samengesteld, met wat ons betreft de drie beste sauspannen van dit moment. Deze top 3 kan je vinden onder het kopje: Sauspan kopen.

Sauspan van Demeyere

De sauspan van Demeyere heeft een diameter van 12 cm en een inhoud van 600 ml. De pan is opgebouwd met een drielaagse constructie en voorzien van een 4 mm dikke capsulebodem. Dit zorgt voor een goede warmtegeleiding. De sauspan van Demeyere is vervaardigd uit roestvrij staal, waardoor de pan geschikt is voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven. De pan is ook nog eens vaatwasserbestendig.

Sauspan van Le Creuset

De sauspan van Le Creuset is tegenwoordig voorzien van een vernieuwde anti-aanbaklaag. Het materiaal is gemaakt van hetzelfde materiaal als de Les Forgees koekenpannen. Door de hoge kwaliteit van de vernieuwde anti-aanbaklaag, zullen je sauzen en ander voedsel wat je in de pan bereidt niet meer aanbakken. De sauspan van Le Creuset heeft een diameter van 14 cm en heeft een inhoud van 1,4 liter.

Kenmerken van Le Creuset sauspan:

  • Een 4x sterkere en vernieuwde anti-aanbaklaag.
  • Gemaakt met gesmeed geanodiseerd aluminium.
  • PFOA en PFAS vrij gemaakt.
  • Holle RVS steel die niet warm wordt.
  • Vormvast, voorkomt krom trekken.
  • Geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook voor inductie en oven.
  • Vaatwasserbestendig.
  • Kan in geroerd worden met stalen gereedschap.

WMF sauspan

De sauspan van WMF met een diameter van 16 cm, is speciaal ontworpen om sauzen snel in klaar te maken en/of in op te warmen. De pan kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld boter in te smelten of om kleine porties voedsel in te koken of in op te warmen. De pan is door zijn kleine diameter niet geschikt voor grote maaltijden. WMF heeft meerdere sauspannen, met verschillende diameter maten in hun collectie.

De WMF sauspan is vervaardigd met Cromargan 18/10 en gemaakt van gepolijst roestvrij staal.

Mauviel sauspan

De Mauviel sauspan wordt handgemaakt in Frankrijk en biedt hierdoor een levenslange garantie op de pan. De Mauviel sauspan is gemaakt van een 5-laags materiaal, 2,6 mm dik roestvrijstaal en heeft een aluminium kern. Dit alles zorgt voor een goede en snelle warmtegeleiding.

Dankzij de vorm kan je er gemakkelijk en snel sauzen in bereiden en kunnen spatels en garden het hele oppervlakte van de pan bereiken. De pan heeft een afgeronde rand, waardoor het uitschenken van je gerechten een stuk makkelijker gaat. De steel is van roestvrij staal, die tijdens gebruik koel blijft. Daarnaast is de Mauviel sauspan vaatwasserbestendig.

Sauspan van gietijzer

Een sauspan van gietijzer wordt vaak ook wel een steelpan genoemd. Een gietijzeren pan is makkelijk in gebruik en zeer gebruiksvriendelijke. Bij een aantal gietijzeren sauspannen wordt er een deksel meegeleverd, waardoor je de pan ook kan gebruiken voor kleine stoofgerechten.

Gietijzeren sauspannen moet je een aantal keer gebruiken, om een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren. Een aantal merken hebben de sauspannen van gietijzer bewerkt, waardoor deze als zijn voorzien van een anti-aanbaklaag. Hierdoor is het opbouwen van een natuurlijke anti-aanbaklaag niet meer nodig.

Gietijzeren pannen hebben langer de tijd nodig om op te warmen, maar houden deze warmte wel goed en ook erg lang vast. Daarnaast wordt de warmte ook erg goed verdeeld. Gietijzeren pannen kan je gebruiken voor verschillende soorten voedsel bereiding, zonder dat alles direct aanbrandt en gietijzeren sauspannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen.

Koperen sauspan

Een koperen sauspan is vaak aan de binnenkant van de pan van 90% koper en van 10% (18/8) roestvrijstaal gemaakt. Het kleine beetje RVS in de pan doet niks af aan de uitstekende warmtegeleiding waar koper om bekend staat. Daarnaast zijn koperen sauspannen voorzien van een speciale bodem, waardoor koperen pannen geschikt zijn voor alle warmtebronnen.

De binnenzijde van een koperen sauspan zorgt voor een goede hygiëne, maakt de pan eenvoudig in gebruik en in onderhoud en de pan beïnvloed de smaken van het voedsel niet. Koperen pannen reinig je met warm water en wat afwasmiddel. Koperen sauspannen gaan na verloop van tijd aan de buitenkant verkleuren. Hierdoor krijgen de pannen een rustieke uitstraling. Het beïnvloed de werking van de sauspan niet.

Sauspannetje 12 cm

De normale grootte, ook wel de gemiddelde grootte van een sauspan, is 16 cm. Uiteraard bestaan er ook sauspannen die kleiner zijn, zoals een sauspan van 12 cm of zelfs een sauspan van 10 cm.

Een sauspan van 12 cm heeft vaak een inhoud van +/- 600 ml en is geschikt om sauzen voor een kleine groep eters in te bereiden. De meeste sauspannen van deze grootte hebben een hoogte van 7 cm en zijn een kleinere versie van een andere sauspan in een serie.

Sauspan met schenktuit

Een sauspan met schenktuit kan je op twee manieren kopen:

De schenktuit zit in de bovenrand van de pan. Hierdoor kan je makkelijk en snel de saus uit de pan gieten, zonder dat er saus verloren gaat omdat deze langs de buitenrand van de pan loopt.

De schenktuit zit aan de zijkant van de pan. Hierdoor kan je makkelijk en zonder brandgevaar water in de pan toevoegen, wat ervoor zorgt dat de saus niet kan aanbranden. Deze schenktuit is niet geschikt om de saus mee uit de pan te schenken.

Beide schenktuiten zorgen dus voor een stukje gemak tijdens het koken. Helaas is een combinatie van beide schenktuiten nog niet te koop. Dit zal natuurlijk wel de ideale sauspan zijn!

Sauspan met deksel

Niet elke sauspan wordt geleverd met een deksel. Zodra de sauspan wel een deksel heeft, wordt het al meer een steelpan dan een sauspan. Toch kan je in de pan met deksel nog de heerlijkste sauzen bereiden!

Een deksel op een pan zorgt ervoor dat de warmte in de pan niet verloren gaat. Dit is energie en tijdbesparend. Daarnaast zorgt een deksel dat er minder spetters in de rondte kunnen vliegen. Dit is zeker handig als je met een lekkere, vloeibare saus bezig bent. Ook kan een deksel zorgen voor een snellere en betere garing van de ingrediënten in de pan.

In veel deksels zit een luchtgaatje, ook wel het stoomgaatje genoemd. Dit gaatje zorgt ervoor dat de druk wordt verminderd en het eten minder snel overkookt.

Sauspan met anti aanbak

Een anti-aanbaklaag in een pan is een deklaagje, een soort coating, over het metaal van de pan. Soms zit deze coating alleen aan de binnenkant van de pan, soms zit deze coating aan de binnen en buitenkant van de pan. De coating zorgt ervoor dat de pan water en vetafstotend is, waardoor er geen of minder voedsel aan de bodem van de pan kleeft. Door deze coating brandt eten ook niet snel aan.

De meeste sauspannen zijn voorzien van anti-aanbaklaag. Het is afhankelijk van het materiaal van de pan, uit welk materiaal de anti-aanbaklaag bestaat. Een aantal materialen zijn voorzien van een natuurlijke anti-aanbaklaag, een aantal materialen moeten voorzien worden van een anti-aanbaklaag.

Op de pagina bespreken wij meerdere merken sauspannen. Bij elk merk kan je lezen op de sauspan is voorzien van een anti-aanbaklaag of niet en of dit natuurlijk is of dat het is toegevoegd aan de pan.

Sauspan kopen

Welke sauspan je moet kopen, is afhankelijk van een aantal persoonlijke voorkeuren. Zo speelt de warmtebron waarop je kookt mee, maar ook het materiaal wat je prettig vindt, de grootte van de pan en natuurlijk de prijs. Maar hoe kies je nou een goede sauspan?

  • De standaard diameter maat (16 cm) is een goede maat voor een sauspan.
  • Zorg voor een anti-aanbaklaag van Teflon of Keramiek.
  • Rvs en tri-ply pannen zonder anti-aanbak gaan met goed onderhoud een leven lang mee.
  • Kies voor een cold-touch handvat, waardoor je je handen niet brandt tijdens het koken.
  • Een maataanduiding in de sauspan is een echte aanrader!

Wij hebben een top 3 voor je samengesteld, waarbij wij hebben gekeken naar de populariteit en de beoordelingen van consumenten.

ISENVI Avon keramische sauspan

ISENVI pannen zijn 100% PFAS vrij, 100% duurzaam en geschikt voor iedere hittebron, inclusief inductie. De ISENVI Murray keramische sauspan onderscheidt zich niet alléén in design. Naast de strakke vormgeving zorgt de Ceramica Generation Six antiaanbaklaag voor een ultiem gebruiksgemak.

Ibili Au Bain Marie

De Ibili Au Bain Marie is voorzien van een handige tuit aan de zijkant van de pan. Met deze tuit kan je makkelijk en snel water toevoegen, waardoor sauzen en ander voedsel niet zal aanbranden. De pan is voorzien van een dubbelwandige rand, wat de ingrediënten lang op temperatuur houdt. De pan is helaas niet geschikt voor inductie, maar beschikt wel over een juiste prijs-kwaliteitsverhouding.

Habonne King

De sauspan van Habonne King heeft een deksel, een diameter van 18 cm en is gemaakt van roestvrijstaal. Het materiaal van de pan werkt energiebesparend en de pan is gemaakt voor alle warmtebronnen. Het materiaal zorgt ervoor dat de pan snel warm is en dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. De Habonne King sauspan heeft een inhoud van 1 liter, is aan de binnenkant voorzien van een maataanduiding en heeft een handige schenkrand.

Sauspan van Blokker

De Blokker Comfort sauspan heeft een diameter van 16 cm en een inhoud van maar liefst 1,2 liter. De pan is gemaakt van aluminium en hierdoor geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en de oven. Als leuke extra heeft de sauspan van de blokken een handige schenktuit en een soft-touch handvat. De pan is makkelijk in gebruik en eenvoudig te reinigen.

Blokker eigen merk is gebouwd op drie belangrijke pijlers:

  • Kwaliteit-prijs verhouding.
  • De zekerheid van een Blokker in de buurt.
  • IJzersterk en compleet assortiment huishoudproducten.

Het Blokker huismerk komt tegen in het volledige assortiment van Blokker. Ook het assortiment pannen bevat een lijn van het Blokker huismerk. Voor ieders smaak zit er wel iets tussen, waarbij de functionaliteit nooit uit het oog wordt verloren!

Sauspan van IKEA

De sauspan van Ikea is geschikt voor alle soorten warmtebronnen, ook voor inductie. De sauspannen zijn gemaakt van roestvrijstaal, zijn slijtvast en ook nog eens eenvoudig schoon te maken. De pannen hebben een dikke bodem met twee lagen, namelijk een roestvrij stalen bodem en een tussenlaag van aluminium. De dubbele bodem zorgt voor een energie-efficiënte warmte, die de kans op aanbranden aanzienlijk verminderd.

De sauspannen van Ikea hebben een afgeronde binnenkant, waardoor je makkelijk kan roeren in de pan. De meeste sauspannen zijn voorzien van een deksel van roestvrijstaal, waardoor de warmte in de pan reflecteert, waardoor de inhoud in de pan sneller kookt en waardoor je minder energie verbruikt. De sauspan van Ikea is geschikt voor in de oven, omdat de pan volledig uit metaal bestaat. Door het stoomgat wordt de druk in de pan verminderd.

Door gebruik te maken van een slimme vormgeving van de handvaten of handgreep, kan je kleinere pannen uit dezelfde serie makkelijk in de grote pannen opbergen. Hierdoor bespaar je ruimte in je pannenkast of pannenladen.

Sauspan van Action

De Action is kort maar krachtig in hun omschrijving over hun sauspan.

De sauspan van de Action is een extra duurzame pan die bestaat uit drie lagen. De pan is geschikt om met weinig vet te koken en daarnaast krasvrij. Je maakt overheerlijke sauzen met de sauspan voorzien van granite stone coating.

Het kopen van jouw sauspan bij Action

Veelgestelde vragen over de sauspan

Het kopen en vinden van jouw sauspan is soms een hele puzzel. Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit!

Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over een sauspan.

Heb je zelf nog een vraag die niet bij de meeste gestelde vragen staat? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.

Welke sauspan is geschikt voor inductie?

De meeste sauspannen zijn geschikt voor inductie koken. Op de pagina kan je een aantal merken sauspannen vinden en lezen of deze pannen wel of niet op inductie kunnen.

Waar kan ik een sauspan kopen?

Er zijn verschillende webshops die een sauspan verkopen. Kijk op de pagina voor een aantal verkooppunten.

Bestaat er een sauspan van Le Creuset?

Le Creuset is een bekend merk in de verkoop van pannen. Zo verkopen zij wokpannen, koekenpannen, kookpannen en sauspannen!

Is er een gietijzeren sauspan te koop?

Hoewel een gietijzeren sauspan meer een steelpan is, zijn er zeker gietijzeren sauspannen te koop. Kijk op de pagina voor verschillende verkooppunten.

Wat is een sauspan?

Een sauspan is een kleine pan, speciaal geschikt voor de bereiding van sauzen. Wil je een uitgebreide omschrijving hebben? Lees dan op de pagina meer over sauspannen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Je kan deze kwijt onderaan de pagina en wij zullen jou een zo goed mogelijk antwoord geven!

2 gedachten over “Sauspan”

  1. Beste Thuisexperts, ik hoop dat jullie mij kunnen met mijn vraag over een sauspan!

    Ik begrijp niet helemaal wat de voordelen zijn van een sauspan en waar je een sauspan aan kunt herkennen. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

    Groeten,
    René

    Beantwoorden
    • Beste René,

      Bedankt voor het stellen van jouw vraag over de sauspan! Wij gaan jou hier zo goed mogelijk antwoord op geven!

      Een sauspan is herkenbaar aan de steel en de schuine, vaak rondlopende wand. Dankzij de vorm is een sauspan ideaal voor gebruik met een garde of spatel, zo heeft u nooit last van hoekjes waarin u vergeet te roeren. Bij juist gebruik blijft de steel van een sauspan koel, zodat u de pan tijdens het koken even van het vuur kunt halen en eenvoudig sauzen kunt uitschenken.

      Groetjes,

      Mark en Debbie

      Beantwoorden

Plaats een reactie