RVS pan

Header van de pagina over het vinden en kopen van een RVS pan

Deze pannen zijn bijna onverwoestbaar, makkelijk in gebruik en makkelijk in onderhoud. Dat zijn nog eens fijne eigenschappen voor kookgerei in de keuken! Wie wordt daar niet blij van? De meeste kookpannen zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal). Vaak worden deze pannen gemaakt in combinatie met een laag aluminium in de bodem.

Deze laag zorgt voor een goede warmtegeleiding en maakt de pannen geschikt voor gebruik op inductie. Naast kookpannen heb je ook nog andere soorten pannen van roestvrij staal. Denk hierbij aan koekenpannen, hapjespannen en grillpannen (vaak voorzien van een antiaanbaklaag). Op deze pagina behandelen wij de RVS pan in het algemeen. Wat is een RVS pan precies en wat zijn de voordelen van een RVS pan?

Soorten RVS pannen

Tegenwoordig zijn pannen van roestvrij staal erg populair om te bakken en te braden. Door het staal kunnen deze pannen goed tegen hoge temperaturen. Omdat een RVS pan geen antiaanbaklaag heeft, kan je gerust met staal gereedschap aan de slag tijdens het koken.

Helaas maakt het ontbreken van een antiaanbaklaag het koken van eiwitrijke gerechten lastiger. Je zult hiervoor dan meer olie of boter moeten gebruiken. Je kan een natuurlijk anti aanbaklaag creëren, door de pan voor gebruik in te smeren met een dikke laag olie.

RVS pannen worden steeds vaker uitgevoerd met verschillende lagen. Deze lagen kunnen variëren tussen de 3, 5 of zelfs 7 lagen. De lagen hebben verschillende diktes en bestaan uit RVS en aluminium. Bij de duurdere pannen bestaan deze lagen zelfs uit zilver of koper. De meerdere lagen staal zorgen voor een betere warmtegeleiding.

Bij RVS pannen worden vaak getallen genoemd, zoals ’18/10′. Dit betekent dat het RVS 18% chroom bevat en 10% nikkel bevat. Roestvast edelstaal moet minimaal 11,5% chroom bevatten om ‘roestvast’ te mogen heten. Lees je op een pan dus de aanduiding 18/10, dan is dit dus met recht een roestvast of RVS pan.

Eigenschappen Roestvrijstalen pannen

+ Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen

+ Goede warmte geleiding bij pannen met meer lagen

+ Onverslijtbaar

– Geen anti-aanbaklaag

– Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten

– Prijzige pannen door de verschillende lagen staal

Grote en kleine RVS pannen

RVS is een zeer relatief goedkoop en zeer veelzijdig materiaal en daarom zeer geschikt om een pan van te maken. RVS is goed vormbaar, kan tegen hoge temperaturen, is hard en geleidt warmte redelijk goed. Een ander bijkomend voordeel is dat het materiaal goed tegen zuren kan die in eten voorkomen.

Eigenlijk werd RVS ontwikkeld voor gebruik in het leger. Gelukkig blijft het materiaal ook voor andere doeleinden zeer bruikbaar. Bij pannen van RVS wordt vaak de term ‘edelstaal’ genoemd. Dit betekent dat de pan gemaakt is van veredeld staal; staal verrijkt met andere materialen in het roestvast of roestvrij te maken.

Omdat RVS relatief goedkoop en veelzijdig is, wordt het materiaal vaak gebruikt om grote pannen van te maken. De meeste pannen voor thuis hebben een inhoud van +/- 2.5 tot maximaal 5 liter. Maar in de horeca worden natuurlijk grotere pannen gebruikt. De pannen die in de horeca worden gebruikt, zijn vaak van RVS gemaakt.

Grote en kleine RVS pannen

RVS pan 20 liter

Een RVS met een inhoud van 20 liter, is ideaal om een grote pan soep mee te maken. Uiteraard dienen deze pannen ook goed voor een grote hoeveelheid stamppot of andere gerechten. Een 20 liter pan zie je niet zo snel in een regulier huishouden. Deze pannen zijn echter wel te koop voor de particulier. Nieuwsgierig naar alle 20 liter pannen die wij aanraden? Wwij hebben je geholpen door alvast één topmodel te zoeken en kijk voor andere modellen bij onderstaande knop!

RVS pan 50 liter

Een pan met een inhoud van 50 liter is natuurlijk een geweldige pan om in te koken, met dus een enorme inhoud. Zeker de grotere pannen zijn gemaakt van hoge kwaliteit roestvrijstaal. Door de stevige handvatten is de pan makkelijk op te tillen. Voor een optimale levensduur en een optimale warmteverdeling, worden grote RVS pannen voorzien van een dubbele bodem en zijn deze pannen geschikt voor alle warmtebronnen.

Een 50 liter pan is niet overal, voor de gewone huishoudens, te koop. Meestal wordt een pan met deze inhoud gezien als een horeca pan. Maar wij hebben je geholpen door alvast één topmodel en een aantal verkooppunten te vinden die wel een RVS pan van 50 liter verkopen!

RVS pan 100 liter

Tik je RVS pan 100 liter in op Google en eigenlijk wordt je gelijk doorverwezen naar allemaal horeca websites. Dit is ook niet zo goed, want een pan van 100 liter wordt niet in een regulier huishouden gebruikt. In de horeca zijn pannen met zo’n grote inhoud echter wel nodig, aangezien er daar soep en andere gerechten voor honderden gasten tegelijk gemaakt moet worden.

Gelukkig zijn er enkele verkooppunten die wel een RVS pan van 100 liter aan de particulier verkopen, waarbij je niet aangesloten hoeft te zijn bij een horeca onderneming. Wij hebben alle verkooppunten voor je op een rijtje gezet.

RVS pan inbranden

Koken met een pan, waarbij je eten niet aanbakt, is natuurlijk iets wat we allemaal willen. Veel pannen met een antiaanbaklaag bevatten veel schadelijke en chemische stoffen. Pannen die van RVS zijn gemaakt bevatten helemaal geen antiaanbaklaag, waardoor de kans groter is dat je eten aanbrandt.

Om te voorkomen dat je eten aanbrandt en om een natuurlijke antiaanbaklaag in een RVS pan te creëren, kan je je RVS pan inbranden. Hoe moet je dit doen?

  1. Was de pan met warm water en zeep.
  2. Kies een olie met een hoog rookpunt.
  3. Giet net genoeg olie in de pan om de bodem met een dun laagje te bedekken.
  4. Verwarm de pan twee minuten op een matig vuur.
  5. Haal de pan van het vuur als de olie begint te roken.
  6. Laat de olie minimaal een half uur afkoelen. (de olie niet aanraken)
  7. Giet de overtollige olie uit de pan.
  8. Neem de binnenkant van de pan af met een vel keukenpapier.

RVS pan schoonmaken

Roestvrijstalen pannen zijn makkelijk in gebruik en in het onderhoud. De pannen zijn dan ook makkelijk schoon te maken en, een heel fijn pluspunt, kunnen in de vaatwasser gereinigd worden. Als je de pannen in de vaatwasser doet, moet je wel opletten dat er geen kookgerei mee gaat dat niet is gemaakt van roestvrij staal. Deze producten kunnen namelijk kleine roestvlekjes (vliegroest) op de pannen achter laten. Gelukkig kan je dit soort roestvlekken er makkelijk en snel met een staalborstel vanaf halen.

Normale reiniging:

Doe na het bakken en braden een laagje water in de pan en laat het water even weken. Daarna met een schuurspons, zonder sop, de pan schrobben tot de pan weer helemaal schoon is. Het is normaal dat RVS pannen na verloop van tijd en na veel gebruik van kleur veranderen.

Grote schoonmaak:

Doe een laagje water met een schepje soda, citroensap of azijn in de pan en verhit de pan.  Neem het daarna van het vuur en schrob de pan met een sponsje. Het voordeel van een RVS koekenpan is dat er eigenlijk niets kapot aan kan gaan. Mocht dit niet genoeg zijn dan kun je met een brillo sponsje de pan weer helemaal schoon krijgen.

RVS pannen IKEA

Ikea staat erom bekend dat de keten eigenlijk alles voor in huis en in de keuken verkoopt. Zo ook RVS pannen. Ikea heeft een selectie aan RVS pannen, met verschillende inhoud. In deze selectie zijn oa. kookpannen, bakpannen en braadpannen van RVS opgenomen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de RVS pannen collectie van IKEA? Klik dan hier!

Alles over het RVS pannen van IKEA

Veelgestelde vragen over de RVS pan

Het kopen en vinden van jouw RVS pan is soms een hele puzzel. Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit!

Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over een RVS pan.

Heb je zelf nog een vraag die niet bij de meeste gestelde vragen staat? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.

Waar koop ik een RVS pan?

Er zijn verschillende verkooppunten om een RVS aan te schaffen. Op de pagina kan je een link vinden naar verschillende verkooppunten.

Welke maten RVS pannen zijn er?

De meeste kookpannen die je thuis hebt zijn van RVS gemaakt. De maten van RVS pannen kunnen dus verschillen. Van 1L tot wel 100L.

Dien ik een RVS pan in te branden?

Als je je pan lang wilt gebruiken en het eten in de pan niet wilt laten aanbranden, is het inbranden van je RVS pan slim om te doen. Op de pagina kan je lezen hoe dit moet.

Verkoopt IKEA een RVS pan?

De Ikea heeft een selectie RVS pannen in verschillende maten.

Hoe maak ik een RVS pan schoon?

RVS pannen zijn gelukkig makkelijk te reinigen. Op de pagina kan je lezen hoe je een RVS pan schoon maakt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Je kan deze kwijt onderaan de pagina en wij zullen jou een zo goed mogelijk antwoord geven!

2 gedachten over “RVS pan”

  1. Beste heer/mevrouw, hopelijk kunt u mij helpen met mijn vraag over een roestvrijstalen koekenpan. Voor onze gaarkeuken ben ik op zoek naar een grote RVS pan van 100 liter. Ik heb erg veel moeite deze ergens te vinden. Kunt u mij helpen?
    Groeten, Truus

    Beantwoorden
    • Goedemiddag Truus,

      Ik heb het idee dat jullie elke dag heel wat heerlijk soep aan het maken zijn, complimenten!

      Bij onze partner Bol.com zie ik dat ze deze pannen nieuw in hun assortiment hebben. Daar kan je zeker slagen!

      Groeten,
      Mark en Debbie

      Beantwoorden

Plaats een reactie