Keramische pannen

Header van de pagina over de keramische pan

Wist je dat keramische pannen steeds populairder worden? Dit komt voornamelijk omdat mensen zich steeds bewuster zijn van hun gezondheid. Zowel op het gebruik van materialen als het voedsel wat in de pan klaargemaakt wordt. Keramisch koken kan zonder boter of olie, wat scheelt qua prijs, maar ook qua vetten die je binnen krijgt. Veel gezonder dus!

Een keramische pan heeft daarnaast geen Teflon laag en is makkelijk in gebruik en onderhoud. Een keramische pan heeft dus veel voordelen! Niet zo gek dat deze pannen groeien in populariteit. Maar wat is nou precies keramisch? Zijn deze pannen voor alle warmtebronnen geschikt en waar kan je de beste keramische pan kopen? Op deze pagina helpen wij je verder met je zoektocht naar de keramische pan die jij nodig hebt!

Betekenis keramisch

Een keramische kookplaat is een kookplaat die werkt op elektriciteit. Het oppervlak van de plaat is gemaakt van glaskeramiek. Een keramische kookplaat is een variant op de oudere elektrische kookplaten. Door het gladde oppervlak is een keramische kookplaat eenvoudiger schoon te maken en ziet het er strakker qua design uit!

Keramische pannen zijn metalen pannen met een keramische coating of keramische anti-aanbaklaag. Eigenlijk kan je het dus zien als een normale pan, met een keramisch jasje. Om deze reden zijn keramische pannen ook gewoon te gebruiken of inductie of op een keramische kookplaat, omdat het dus gewone metalen pannen zijn. Echte pannen van keramiek zijn erg kwetsbaar en worden daardoor niet meer gebruikt.

Keramische pannen zijn bestand tegen temperaturen tot 400 ℃. Hierdoor kan je de pannen bijvoorbeeld ook in de oven gebruiken! Het is bij keramische pannen niet nodig om de warmtebron hoog te zetten, omdat keramiek de warmte gelijkmatig verdeeld en de warmte goed kan vasthouden. Het is daarom ook makkelijk schakelen in de hoogte van temperatuur, als de pan eenmaal op temperatuur is.

Keramisch of inductie

Wat zijn nou precies de verschillen tussen keramisch en inductie?

KeramischInductie
VerwarmingHitte elementen verwarmen de keramische plaat. Het opwarmen van de keramische plaat duurt circa 2 minuten.Een magnetisch veld warmt de bodem van de pan op. De pan wordt direct warm en je kunt direct beginnen met koken.  
KokenVaste kookzones die van tevoren zijn vastgesteld bij aanschaf. 
Het veranderen van de temperatuur kost meer tijd en er is dus een grotere kans dat eten overkookt of aanbrandt op de hete kookplaat.
Kan volledig flexibele kookzones hebben, waardoor je overal op de plaat kunt koken. 
Tijdens het koken kun je makkelijk de temperatuur aanpassen. De kans dat eten overkookt is klein, wat ook gunstig is voor het schoonhouden van je kookplaat. 
VeiligheidHet duurt even voor de kookplaat is afgekoeld.
Gaat niet vanzelf uit wanneer je er geen pan op hebt. 
Heeft niet altijd een kinderslot.
De kookplaat wordt veel minder warm, omdat alleen de pan opgewarmd wordt.
Gaat automatisch uit wanneer je de pan eraf haalt. 
Er zit (bijna) altijd een kinderslot op.  
Als je een pacemaker hebt, is het wel aan te raden om even te overleggen over de magnetische velden met je dokter of/en technicus.
Schoonhouden Het beste is om te wachten tot je plaat helemaal is afgekoeld, voordat je er een doekje overheen haalt om eventueel aangebrande voedselresten eraf te halen. Je kunt bijna direct na het koken de kookplaat schoonmaken aangezien de kookplaat niet zo warm is geworden en dus sneller afkoelt.
PannenPannen moeten een volledig platte bodem hebben.Pannen moeten een (bijna) volledig platte bodem hebben.
Je hoeft niet altijd nieuwe pannen te kopen, veel nieuwere pannen werken gewoon op inductie.
Het is handig als de bodem van de pan wat dikker is zodat er zo efficiënt mogelijk gebruik kan worden gemaakt van de warmte. 
Verschillen tussen keramisch en inductie koken bij pannen

Pannen voor een keramische kookplaat

De meeste pannen die je tegenwoordig kan kopen zijn universeel. Dit wil zeggen dat de pannen geschikt zijn voor alle warmtebronnen, dus inductie, gas of keramisch. Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Maar als je overstapt van koken op gas naar bijvoorbeeld een keramische kookplaat, dan is het wel verstandig om de pannen te vervangen. Voor een keramische kookplaat heb je namelijk een pan nodig met een volledig platte bodem. Als pannen zijn gebruikt op een gaskookplaat, dan is de bodem vaak een beetje vervormd en niet meer plat genoeg. Hierdoor gaat er veel warmte verloren en is het contact met de keramische kookplaat minder goed. Als je nieuwe pannen koopt, kun je het beste pannen met een gladde en dikke bodem aanschaffen omdat deze de warmte het beste geleiden. De pan warmt dan het snelst op.

Beste keramische pannen

Om jou uiteindelijk te kunnen vertellen wat nu écht de beste keramische pan is, starten we met de voordelen en nadelen van de keramische pannen.

Voordelen:

  • Keramische pannen kunnen beter tegen hitte.
  • De meeste keramische pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen.
  • Er komen geen giftige stoffen vrij, omdat de pannen geen teflon bevat.
  • Er is geen olie of boter nodig bij het bakken met een keramische pan.
  • De pannen zijn gemakkelijk schoon te maken.
  • Het produceren van de pan is milieubewuster.
  • Keramische pannen hebben een goede warmteverdeling.
  • Keramische pannen trekken niet krom.

Nadelen:

  • Keramische pannen behouden lang hun warmte en blijven dus lang heet.
  • Keramische pannen zijn zwaarder in gewicht dan normale pannen (wel beter van kwaliteit).

Wij hebben een top vier voor je gemaakt met de meest verkochte en bekende merken met keramische pannen.

MerkKenmerk
Mepra pannenHoge kwaliteit en mooi design, met name de keramische koekenpan.
GreenpanStaat voor gezondheid en milieu. De pannen zijn goed op te stapelen.
Berndes panUitstekende kwaliteit. Bevatten een harde keramiek laag, met name de inductie koekenpan.
BK pannenDe pannen gaan heel wat jaren mee. Het merk verkoopt ook losse onderdelen.

Keramische anti aanbaklaag

Keramische pannen zijn pannen met een laagje keramiek aan de binnenkant. Deze keramiek vormt gelijk de anti-aanbaklaag. Een keramische anti-aanbaklaag heeft een andere gebruiksaanwijzing dan een standaard pan met een standaard anti-aanbaklaag.

Voordat je de keramische pan voor het eerst gaat gebruiken, was je de pan eerst af met wat afwasmiddel en een zachte spons of een zachte borstel.

Daarna droog je de pan goed af met een theedoek en zet je de pan op het fornuis met een klein laagje olie. Laat de olie of een laag vuurtje heet worden. De olie is heet wanneer deze in de pan borrelt. Zet het vuur uit, laat de olie helemaal afkoelen en spoel daarna de pan schoon met water. Droog de pan weer goed af met een theedoek en je keramische pan met anti- aanbaklaag is klaar voor gebruik.

Een keramische anti-aanbaklaag is veel gladder dan een standaard anti-aanbaklaag. Dit zal je de eerste keren merken tijdens het koken. Elke kookbeurt zal je meer gewend raken aan de gladde bodem, waardoor het steeds beter gaat en je uiteindelijk het gewenste resultaat hebt!

Keramische pan schoonmaken

Keramische pannen kunnen snel krassen en beschadigen. Daarom is het niet verstandig om met metalen voorwerpen in de pan te zitten. Keramische pannen zijn lekker makkelijk en snel schoon te maken. Eigenlijk is een doekje door de pan halen al voldoende! Door de keramische anti-aanbaklaag bakt er namelijk niets aan en daarnaast is de keramische laag erg glad. Om deze reden moet je de pan dan ook niet in de vaatwasser doen, omdat je daarmee de keramische laag beschadigd.

Na gebruik reinig je de pan met de hand. Laat de pan afkoelen of spoel de pan na gebruik af met warm water. Boen vet-en etensresten schoon met wat afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Droog de pan daarna af met een theedoek.

Is de pan verkleurd? Geen zorgen! Met deze truc kan je pan weer blinkend schoon krijgen. Kook wat water en azijn in de pan en je pan is weer als nieuw!

Keramische pannen gezond

Tegenwoordig wordt het niet zoveel of niet meer gebruikt. Maar vroeger was het heel gebruikelijk om Teflon of PTFE te gebruiken als anti-aanbaklaag. Dit zijn chemische stoffen, waarvan onbewust dampen en stofjes los kwamen als de pan niet meer in goede staat was. Zeg maar gerust dat dit heel erg slecht voor je gezondheid is.

De natuurlijke alternatief voor PTFE en Teflon is Thermolon of keramiek. Voor zover bekend komen er geen giftige stoffen vrij bij het gebruik of de productie van Thermolon of keramiek. Toch is het niet verstandig om keramische pannen heel lang en heel sterk op te warmen. Dit omdat het de kwaliteit van de keramische anti-aanbaklaag zal afnemen. Waar Teflon giftig wordt bij een verhitting boven de 350°C, gebeurd dit met Thermolon pas vanaf 450°C. Uiteraard zijn dit geen temperaturen die je met een pan gaat halen! Naast het voordeel van de hogere temperatuur is de moleculaire structuur van Thermolon ook nog een voordeel. Deze structuur zorgt namelijk voor een goede warmteverdeling in de pan, waardoor de warmte efficiënter wordt en je dus minder warmte nodig hebt voor het bakken. Deze voordelen zorgen er wel voor dat keramische pannen, met keramische anti-aanbaklaag, duurder in aanschaf zijn.

Keramische pannen van Action

De pannen van de Action zijn van het merk MegaStone. De pannen zijn zwaar en degelijk gemaakt. De pannen zien eruit alsof ze van steen zijn gemaakt en dat de anti-aanbaklaag ook van steen is.

Alle informatie over keramische pannen van Action

Dit steen is dus eigenlijk een laagje keramiek, waardoor een keramische anti-aanbaklaag is.

De Megastone pannen van de Action staan bekend om:

  • Er zit geen PFOA in.
  • Vaatwasserbestendig.
  • Goede keramische anti-aanbaklaag.
  • Kras en beschadigingen bestendig.
  • Corrosiebestendig.
  • Duurzaam.

Keramische pannen van Blokker

De Blokker pannen zijn voorzien van een keramische laag, waardoor je met weinig olie en boter een heerlijk gerecht kan klaar maken. De pannen van Blokker huismerk zijn geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook keramisch. Niet alle pannen zijn vaatwasserbestendig. Dit is afhankelijk van het type pan en kan je op de verpakking lezen. De pannen die niet vaatwasserbestendig zijn moet je met de hand afwassen en daarna goed met een theedoek drogen. De meeste keramische pannen zijn ook voor een deel van aluminium gemaakt, waardoor de pannen de warmte goed geleiden. De pannen zijn voorzien van een comfortabele steel of twee handgrepen.

Blokker eigen merk is gebouwd op drie belangrijke pijlers:

  • Kwaliteit-prijs verhouding.
  • De zekerheid van een Blokker in de buurt.
  • IJzersterk en compleet assortiment huishoudproducten.

Het Blokker huismerk kom je tegen in het volledige assortiment van Blokker. Ook het assortiment pannen bevat een lijn van het Blokker huismerk. Voor ieders smaak zit er wel iets tussen, waarbij de functionaliteit nooit uit het oog wordt verloren!

Keramische pannen van IKEA

De keramische pannen van Ikea zijn geschikt voor alle soorten warmtebronnen, ook voor keramiek. De de meeste pannen zijn gemaakt van roestvrijstaal, zijn slijtvast en ook nog eens eenvoudig schoon te maken. De pannen hebben een dikke bodem met twee lagen, namelijk een roestvrij stalen bodem en een tussenlaag van aluminium. De dubbele bodem zorgt voor een energie-efficiënte warmte, die de kans op aanbranden aanzienlijk verminderd.

De keramische pannen van Ikea hebben een afgeronde binnenkant, waardoor je makkelijk kan roeren in de pan. Daarnaast is de bodem volledig plat, wat de pannen geschikt maken voor keramisch koken. De meeste pannen zijn voorzien van een deksel van roestvrij staal, waardoor de warmte in de pan reflecteert, waardoor de inhoud in de pan sneller kookt en waardoor je minder energie verbruikt. De pannen van Ikea zijn geschikt voor in de oven, omdat de pannen volledig uit metaal bestaat. Door het stoomgat wordt de druk in de pan verminderd.

Door gebruik te maken van een slimme vormgeving van de handvaten of handgreep, kan je kleinere pannen uit dezelfde serie makkelijk in de grote pannen opbergen. Hierdoor bespaar je ruimte in je pannenkast of pannenladen.

Keramische pannen op gas

Koken op gas vereist geen speciale pannen. Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort. Met een elektrische kookplaat zoals een inductie of keramische kookplaat kan dit niet. Voor gaskookplaten zijn speciale wokbranders verkrijgbaar waarmee snel en op een zeer hoge temperatuur een maaltijd kan worden bereid. Met een speciale wokpan kun je dan op hoge temperatuur groenten wokken.

BK keramische pan

Het merk BK staat bekend om zijn bekroonde pannenseries. Naast de pannenseries heeft het merk ook messen, snijplanken en opbergmateriaal in hun assortiment. Het merk staat voor authenticiteit, innovatie, een perfecte prijs-kwaliteitverhouding, design, duurzaamheid en service. Deze ingrediënten vormen de basis voor het succes van het oer-Hollandse merk.

De BK pannenserie is gemaakt voor iedereen die bewust en gezond wil bakken Omdat je met de pannen korter en heter kunt bakken, behouden de ingrediënten hierbij hun vitaminen en structuur. De pannenserie van BK bestaat uit koekenpannen, grillpannen, kookpannen en wokpannen. Hieronder onze selectie van BK keramische topmodellen!

De kenmerken van de keramische pannen van BK:

  • Keramische coating met anti-aanbak eigenschappen.
  • Vrij van PFAS.
  • Hoogwaardige coating, ook aan de buitenzijde.
  • Snelle opwarming en warmteverdeling.
  • Stevige koudgreep voor veilige grip.
  • Vaatwasmachinebestendig.
  • Geschikt voor alle warmtebronnen, incl. inductie en oven (tot 160 °C).
Alle informatie over de keramische pan van BK

Veelgestelde vragen over keramische pannen

Het kopen en vinden van jouw keramische pan is soms een hele puzzel. Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit!

Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over een keramische pan.

Heb je zelf nog een vraag die niet bij de meeste gestelde vragen staat? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.

Wat is de betekenis van keramisch?

Keramisch koken is een speciale manier van koken. Op de pagina kan je lezen wat keramisch koken precies inhoudt.

Wat is de beste keramische pan?

Waar een goede keramische pan aan voldoet, om de beste keramische pan te zijn, is afhankelijk van een aantal punten. Op de pagina kan je lezen waar de beste keramische pan aan voldoet.

Waar koop ik een keramische pan?

Er zijn verschillende verkooppunten waar je een keramische pan kan kopen. Op de pagina kan je een aantal linkjes naar verkooppunten vinden.

Verkoopt Blokker een keramische pan?

De Blokker heeft een hele serie keramische pannen. Op de pagina kan je meer lezen over de pannen serie van Blokker.

Wat is een keramische anti aanbaklaag?

Een keramische anti aanbaklaag is een ander soort anti aanbaklaag dan de standaard anti aanbaklagen die je misschien gewend bent. Op de pagina kan je alles lezen over de keramische anti aanbaklaag en hoe je deze laag het beste kan behandelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Je kan deze kwijt onderaan de pagina en wij zullen jou een zo goed mogelijk antwoord geven!

Plaats een reactie