Stel je bent op zoek naar een wadjan pan, maar uit de zoekresultaten krijg je alleen maar wokpannen. Of stel je bent op zoek naar een wokpan en krijgt alleen maar wadjannen uit je zoekresultaten. Twee verschillende pannen, die erg op elkaar lijken, bijna hetzelfde kunnen en toch verschillend zijn. Dat kan dus nogal voor wat verwarring zorgen.
Maar wat is nou precies het verschil? Wanneer is het een wokpan en wanneer is het een wadjan pan en wanneer gebruik je welke pan voor welk gerecht? Op deze pagina leggen wij je het verschil uit tussen een wadjan pan en een wokpan en gaan wij wat dieper in op de wadjan pan.
Wadjan of wok
Er is vaak nog veel onduidelijkheid over het verschil tussen een wadjan en een wokpan. De termen worden vaak verkeerd en door elkaar gebruikt. Helaas gebruiken webshops ook niet altijd de juiste termen, waardoor je tijdens je zoektocht op een hele verkeerde pan kan uitkomen. Op deze pagina helpen wij je verder om het verschil tussen beide pannen te leren.
Het verschil tussen beide pannen zit voornamelijk in de geschiedenis, het gebruik, de vorm en het materiaal waarvan de pan wordt gemaakt. Als je het onderscheidt in deze onderdelen kan zien, zie je dus ook snel het verschil tussen een wokpan en een Wadjan.
De wokpan
De gewone ’traditionele’ wokpan, zoals wij die hier in Nederland vaak gebruiken, komt oorspronkelijk uit China. De plaatstalen wok wordt vooral gebruikt om vlees en groente snel in te verhitten. De groente behoudt door de snelle verhitting zijn structuur en knapperigheid. Deze snelle kooktechniek is het beste uitvoerbaar in een stalen wokpan. Staal geleidt de warmte namelijk goed, maar verliest de warmte ook weer snel.
De gewone stalen wokpan is meestal rond aan de onderkant, dit komt omdat de pan vaak direct in het vuur wordt gehouden. Hierdoor is een platte onderkant niet nodig. Deze ronde vorm zorgt voor een goede warmte geleiding. De wokpan heeft één lang handvat, die meestal van hout of kunststof zijn gemaakt.
Door de ronde onderkant van de pan, is het vaak lastig om de pan goed op je fornuis te plaatsen. Tegenwoordig zijn er verschillende rondingen aan de onderkant, waardoor dit beter gaat. Ook hebben een aantal wokpannen een platte onderkant, zodat je de pan goed op het fornuis kan plaatsen.
De wadjan
Als je wel eens Indonesisch eet of kookt, dan weet je waarschijnlijk wel dat veel Indonesische gerechten lang moeten stoven. Hiervoor wordt vaak de wadjan gebruikt, die zijn oorsprong dan ook in Indonesië kent. De gietijzeren wadjan leent zich hier het beste voor. Omdat de pan een dikke wand heeft, wordt de warmte goed vastgehouden. Dit is dus een groot verschil met de wokpan, waar de warmte snel verloren gaat.
De wadjan is dus zwaar, van gietijzer en de wadjan heeft twee handgrepen. Verder is de gietijzeren wadjan pan voor veel meer gerechten te gebruiken, dan alleen voor wokgerechten. Je kan in een wadjan bijvoorbeeld ook wokken. Let er dan wel op dat je de wadjan langer warm laat worden, voor je het eten in de pan doet.
Wadjan kopen
Welke wadjan pan je moet kopen, is afhankelijk van een aantal persoonlijke voorkeuren. Zo speelt de warmtebron waarop je kookt mee, maar ook het materiaal wat je prettig vindt, de grootte van de pan en natuurlijk de prijs. Wij hebben een top 5 voor je samengesteld, waarbij wij hebben gekeken naar de populariteit en de beoordelingen van consumenten.
Wadjan aanbieding
Voor een goede aanbieding voor een Wadjan pan geldt dat je de pagina goed in de gaten moet houden! Wij plaatsen regelmatig de meest recente aanbiedingen en acties voor Wadjan pannen. Zelfs de duurdere merken zijn soms in de aanbieding!
Webshops hebben wel eens kortingscodes voor een Wadjan pan. De code is dan maar voor een beperkt aantal dagen beschikbaar en het gaat dan vaak om een percentage van 10-15%. Altijd leuk en mooi meegenomen! Je kan de kortingscodes vaak via Google vinden. De kortingscodes zijn alleen geldig voor de betreffende website die de kortingscode aanbiedt.
Het is vaak gemakkelijker of handiger om de bekende webshops in de gaten te houden voor leuke kortingen en aanbiedingen, die standaard worden verrekend en waar geen kortingscode voor nodig is.
Gietijzeren wadjan
Een gietijzeren wadjan kan een leven lang meegaan. Dit zorgt ervoor dat het zeker de moeite waard is om de juiste keuze betreft een aankoop te doen. De wok van gietijzer wordt ook wel een gietijzeren wadjan genoemd en is bij veel koks, die graag Indonesisch bakken, erg populair. De gietijzeren wadjan is een robuuste wokpan die voor veel verschillende gerechten te gebruiken is.
Gietijzer heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen die voor pannen worden gebruikt.
- Gietijzer houdt de warmte goed vast.
- Gietijzer is zwaar, waardoor deze goed blijft staan op de kookbron.
- De dikke wanden zorgen voor multifunctioneel gebruik.
Wadjan voor inductie
Een wadjan pan is erg geschikt om thuis mee te koken. Dit komt door zijn platte onderkant. Omdat de pannen vaak van gietijzer zijn gemaakt, kan je de wadjan pan voor alle warmtebronnen gebruiken. Dus ook voor inductie en gas. Je hebt dan geen extra wokring of inductie kookplaat met wokbrander nodig.
Het materiaal en de dikte van een wadjan zorgen ervoor dat de warmte goed geleid én vastgehouden wordt in de wokpan of wadjan. Hierdoor is deze pan geschikt voor bijvoorbeeld stoofpeertjes, curry’s en andere gerechten die lang op het vuur moeten pruttelen.
Tefal wadjan
De wadjan pan van Tefal komt uit de nieuwe pannenserie Unlimited en is voorzien van de Tefal anti-aanbaklaag Titanium Pro. De dikke anti-aanbaklaag is van zeer hoge kwaliteit en 100% veilig, omdat de pan vrij is van PFOA. Het voordeel van de anti-aanbaklaag is dat koken in boter of olie niet meer nodig is. Je kan zelfs koken met metalen spatels, zonder beschadigingen te veroorzaken!
Net als de Tefal koekenpan, heeft de wadjan ook een rode warmte-indicator in het midden van de pan. De cirkel in de rode stip kleurt effen rood als de ideale baktemperatuur is bereikt, waardoor je weet wanneer je kan beginnen met bakken. Hierdoor gaan belangrijke vitamines, smaak en structuur niet verloren.
De wadjan is ruim opgezet en hierdoor ideaal voor het snel roerbakken van grotere hoeveelheden groenten, vlees en vis. De pan heeft een sterke rvs bodem, die niet vervormt. De sterke bodem zorgt voor optimale warmtegeleiding en warmteverdeling. Je kan de pan tot 175°C in de oven gebruiken en de pan is op alle warmtebronnen te gebruiken. De Tefal wadjan pan is voorzien van twee stevige handgrepen, wat de pan erg gebruiksvriendelijk maakt.
Productvoordelen:
- De Tefal anti-aanbaklaag Titanium Pro is volledig PFOA vrij.
- Geen boter of olie meer nodig om te wokken en ook geschikt voor het gebruik van een metalen spatel.
- Elke dag gezond koken met de verbeterde rode warmte-indicator die aangeeft wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt.
- De wokpan is extra groot zodat je grote hoeveelheden tegelijk kunt wokken en heeft twee sterke handgrepen.
- De wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie.
BK easy induction wadjan
De BK Easy Induction Wadjan is ontworpen en gemaakt voor de echte hobby en veeleisende kok. De pan is gemaakt van aluminium en voorzien van kunststof handgrepen. Hierdoor is de pan erg gebruiksvriendelijk. Door het mooie design is de pan daarnaast een echte eye catcher om naar te kijken.
De BK wadjan is speciaal ontworpen, zodat koken op inductie ook mogelijk is. De dikke magnetische bodem en de stevige stalen inductieplaat maken dit mogelijk. De hoogwaardige anti aanbaaklaag beschermt het eten tegen aanbranden en de pan tegen beschadigingen. Daarnaast zorgt de coating voor vetarme maaltijden, omdat koken zonder boter of olie mogelijk is. De pan heeft een goede warmteverdeling en is snel opgewarmd.
Productvoordelen:
- Geschikt voor alle warmtebronnen, incl. inductie en oven (tot 160 C)
- Gemaakt van aluminium
- Handgreep blijft koud
- Teflon Platinum Plus coating
- Vaatwasmachinebestendig
Wadjan van Blokker
Het leuke aan Blokker is, dat de keten niet alleen eigen producten verkoopt, maar ook veel producten van andere merken. Dit zijn zowel A-merken, als B-merken. Ben je dus op zoek naar een wadjan pan bij de Blokker? Neem gerust een kijkje via onderstaande knop.
Wok en wadjan set
Niks is fijner dan een goede set pannen in huis te hebben. Hoewel een wok en een wadjan beide kunnen wokken, zit er toch een verschil in beide pannen. Zeker met Indonesische en Aziatische gerechten is het handig om beide pannen in huis te hebben. Hoe fijn is het dan als je een wok en een wadjan als set kan kopen?
Een wok en wadjan set zijn in verschillende varianten te koop. Je kan een kleine set hebben voor op tafel, waardoor je het kan gebruiken voor een gezellig avondje met de vrienden en familie. Zoiets als een gourmet, pizza oven of een pizzarette. Maar er zijn ook sets in grotere en ‘gewone’ pannen formaat te verkrijgen. Nieuwsgierig geworden? Klik dan op één van onderstaande links!
Veelgestelde vragen over de wadjan
Het kopen en vinden van jouw wadjan is soms een hele puzzel. Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit!
Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over een wadjan.
Heb je zelf nog een vraag die niet bij de meeste gestelde vragen staat? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.
Wat is het verschil tussen een wadjan en een wok?
Op de pagina kan je lezen wat precies het verschil is tussen een wadjan en een wokpan.
Waar koop ik een wadjan?
Er zijn verschillende webshops die een wadjan verkopen. Kijk op de pagina voor de links naar de webshops.
Welke wadjan aanbiedingen zijn er?
Aanbiedingen en acties kunnen per week verschillen. Houdt de pagina goed in de gaten voor de leukste aanbiedingen en acties!
Wat is de beste Tefal wadjan?
Het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur welke wadjan jij het beste vindt. Op de pagina hebben wij een top 5 gemaakt van de bekendste en meeste gekochte wadjan pannen.
Zijn alle wadjans van gietijzer?
Een wadjan is gemaakt van gietijzer, zodat je er gerechten in kan laten sudderen. Wil je meer weten over gietijzer? Lees het op de pagina!
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Je kan deze kwijt onderaan de pagina en wij zullen jou een zo goed mogelijk antwoord geven!
Beste Thuisexperts,
Grappig om te lezen dat ik niet de enige ben die worstel met het verschil tussen een wadjan en een wokpan. Ik dacht altijd dat ze gelijk waren. Ik ben blij met de uitleg over de verschillen in materiaal, dikte van de pan en het doel waarvoor je ze gebruikt. Dit houdt in dat ik dus op zoek ga naar een wadjan, want ik gebruikte de wok eigenlijk voor alles.
Groeten, Maarten
Goedemorgen Maarten,
Bedankt voor het achterlaten van jouw reactie!
Fijn om te horen dat wij jou hebben kunnen helpen door het geven van uitleg over de verschillen!
Mocht je nog meer vragen hebben stel ze gerust.
Groeten,
Mark en Debbie