Als je een aantal jaar geleden over picanha steaks begon, wisten maar weinig mensen waar je het over had. Tegenwoordig is deze steak niet meer weg te denken uit de barbecue wereld en ook in de gewone keuken wordt de steak steeds vaker bereid.
Picanha steak heeft een enorme vetkap, wat goed bereid moet worden om deze smaak optimaal te benutten. In deze blog vertellen wij je alles over het bereiden van picanha en bavette vlees en adviseren wij je waar je dit vlees het beste kan aanschaffen.
Het kopen van premium vlees
Een goed stuk vlees, het echte premium vlees, heeft een grove marmering van wit vet over het gehele stuk vlees. Dit witte vet zal tijdens de bereiding smelten en zorgt hierdoor voor het sappige en malse resultaat wat je van premium vlees verwacht, Als het vlees bijna geen grove marmering van wit vet heeft of het vlees heeft al een bruin/gele tint, dan moet je dit stuk vlees vermijden. Het vlees is dan al oud en zal niet meer goed smaken en te bereiden zijn. Tevens moet je letten op eventuele overmatige grove klonten vet die in het vlees zitten. Deze maken het vlees weer te vettig en zullen tijdens de bereiding enorm gaan vlammen.
Ook de kleur van premium vlees is van belang. Bij het kopen van premium vlees moet het vlees een gezonde roze of licht kersenrode kleur hebben. Als de kleur van het vlees donkerder is, of zelfs richting donkerrood gaat, is de kans groot dat het vlees afkomstig is van een melkkoe. Vlees van een melkkoe is over het algemeen taai en smaakloos.
Als laatste is het belangrijk om naar het oppervlak van het vlees te kijken als je premium vlees gaat kopen. Het oppervlak hoort namelijk vochtig, maar niet nat of plakkerig te zijn. Als een stuk vlees gesneden is en daarna verpakt is, moet je goed op het zichtbare vocht in de verpakking letten. Te veel vocht kan namelijk duiden op vlees dat bevroren is geweest. En premium vlees, echt een goed lekker stuk mals vlees, vries je niet in!
De beste recepten voor het bereiden van picanha steaks
Een picanha steak zal goed tot zijn recht komen als je het vlees gebraden op de barbecue hebt. Als je een picanha steak gaat bereiden, kies dan voor een stuk vlees dat minimaal twee weken heeft kunnen rijpen. Als je een stuk picanha steak koopt, is het belangrijk dat je goed op de dooradering van het vet let.
Picanha steak kan je op verschillende manieren bereiden. Zo kan de steak in de oven, op de barbecue of gewikkeld in een zoutkorst. Als je besluit de steak te grillen op de bbq, probeer de vetrand dan goed krokant te krijgen. Dit lukt het best als je een ruitpatroon in het vet maakt. Zorg dat je het mes niet dieper dan 5mm in het vet prikt, omdat je anders het vlees kan raken.
De ideale temperatuur van het vlees, op het dikste gedeelte, is 50-52 graden C. Dit kun je eenvoudig in de gaten houden met behulp van een vleesthermometer. Indien het vlees de juiste temperatuur heeft, laat je de steak losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich nog goed over het vlees kunnen verdelen.
Runder bavette het lekkerst op de BBQ
Er zijn verschillende soorten rund bavette verkrijgbaar. Maar de beste en lekkerste komt natuurlijk van een slager, het liefst een slager die wat meer gespecialiseerd is in runderbavette.
Bavette kan je, wat ons betreft, op twee manieren goed bereiden op de barbecue.
- Direct grillen op hoge temperatuur.
- Gebruik maken van een reversed sear. Hierdoor wordt het vlees eerst rustig, indirect, opgewarmd. Waarna je de bavette snel kan afgrillen. Met deze methode krijgt het bindweefsel de tijd om af te breken, waardoor het vlees een stuk malser wordt.
Bavette heeft een grove structuur, wat ervoor zorgt dat het vlees uitermate geschikt is om te marineren. Marinade kan vaak diep intrekken, wat voor een ultieme smaak kan zorgen. Gebruik op de bbq een marinade met een beetje zuur. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel in het vlees wordt afgebroken. Het vlees zal uiteindelijk hierdoor malser worden.
Welke soorten premium vlees zijn er te koop?
Ben je op zoek naar premium vlees om thuis te bereiden? Wij raden je aan om bij Inamood je vlees te bestellen. Je kan kiezen uit de volgende stukken vlees:
- Tournedos steak black angus
- Ossenhaas
- Short ribs
- Flat iron
- Picanha
- Brisket