Wat is een slowcooker?

Header van de pagina over wat is een slowcooker.

Een slowcooker is een elektrische pan waarin je gerechten kan stoven, sudderen en koken op een lage temperatuur. Het apparaat bestaat uit een binnenpan, een buitenpan en heeft een deksel. De deksel blijft het hele kookproces op de pan, waardoor de smaken en het vocht in de pan blijven.

Omdat de pan is afgesloten worden je ingrediënten langzaam gaar, blijven de ingrediënten sappig en trekken de smaken in elkaar. De simpelste versies slowcookers hebben drie standen: low, high en warm houden. De uitgebreidere versies hebben ook een display en een timer en bij een aantal pannen kan je de binnenpan ook als bakpan gebruiken. Het proces is eigenlijk vrij simpel: doe al je ingrediënten in de pan en voeg een beperkte hoeveelheid vocht toe. Een aantal uur later heb je een heerlijke smaakvolle, sappige maaltijd! Op deze pagina vertellen wij je alles over de slowcooker.

Wat is slow cooking?

Als we de verhalen mogen geloven, is slow cooking uitgevonden door de Engelse wetenschapper Benjamin Thompson tegen het einde van de 18de eeuw. Het verhaal gaat dat Benjamin Thompson een stuk vlees in zijn oven was vergeten, de oven koelde langzaam af en toen Benjamin het vlees na uren ontdekte, smaakte het vlees extreem zacht en heerlijk. Tegenwoordig is het beter gedefinieerd en wordt onder slow cooking het volgende verstaan: Het op lage temperatuur bereiden van vlees en andere gerechten. Hierbij wordt een temperatuur tussen de 80 en 99 graden bedoeld, gedurende een aantal uur (vaak tussen de 8 á 10 uur).

Hoe werkt een slowcooker?

Als je een slowcooker gaat gebruiken is de voorbereiding erg belangrijk. Je moet alle ingrediënten gesneden en bereid hebben, voor ze de pan in gaan. Als je alle ingrediënten hebt bereid zoals jij wilt doe je deze in de pan. Daarna voeg je een minimaal hoeveelheid vocht toe. Niet te veel! Omdat de pan is afgesloten met een deksel, kan er weinig vocht uit. Met te veel vocht wordt je recept al snel te drassig.

Als alle ingrediënten en het vocht in de pan zitten, ga je de slowcooker instellen. Kies de juiste stand en stel de gewenste tijd in. Indien je een uitgebreide slowcooker hebt, kan je soms ook nog de temperatuur instellen. Zet de slowcooker aan en ga zelf iets anders doen. De slowcooker doet het werk voor jou. Check wel even of de stekker erin zit, anders is het zo’n teleurstelling na 8 uur ‘bereiden’.

De slowcooker is een pan/apparaat dat je kan vergelijken met je koelkast of vriezer. Een koelkast staat dag en nacht aan, het apparaat is ervoor gemaakt. Dit kan dus ook bij een slowcooker. Het apparaat is erop gemaakt dat het zeker 10 uur in gebruik is. Je hoeft de slowcooker dus niet in de gaten te houden. Je kan het apparaat aanzetten en daarna bijvoorbeeld naar je werk gaan. In principe kan er niks gebeuren, behalve dat je vlees lekker op smaak wordt gebracht.

Wat doet een slowcooker?

Een slowcooker zorgt voor een heerlijk mals en smaakvol gerecht. Als je vlees in een slowcooker bereid, wordt je vlees zachter en veel sterker van smaak. Dit komt door de samenstelling van het vlees. Vlees bevat verschillende soorten eiwitten en vezels. Bij een temperatuur van ongeveer 55oC gaan de vezels in het vlees krimpen, waardoor er vocht uit de spiercellen wordt losgelaten. Vanaf ongeveer 65oC gaan de moleculen, die de spieren bij elkaar houdt, langzaam smelten. Dit smelten zorgt dus voor een heerlijk mals en zacht gerecht. Zorg bij een slowcooker dat je vlees altijd bereid met een temperatuur boven de 68oC! Vanaf deze temperatuur worden bacteriën namelijk gedood, waardoor je het vlees veilig kan eten.

Tips voor het bereiden van rundvlees:

  • Medium: 70 tot 75 graden.
  • Doorbakken: 80 tot 85 graden.

Tips voor het bereiden van kalf, varken en lamsvlees:

  • Medium: 80 tot 85 graden.
  • Doorbakken: 90 tot 95 graden.

Voordelen slowcooker

Een slowcooker heeft veel voordelen ten opzichte van andere pannen.

Alle voordelen van een slowcooker op een rij:

  • De slowcooker doet eigenlijk al het je werk.
  • Je kan ‘koken’ en iets anders tegelijkertijd doen.
  • Smaken en kruiden hebben lange tijd om in te trekken, wat bevorderlijk is voor het eindresultaat.
  • Makkelijk in gebruik.
  • Minimaal aan vocht nodig.
  • Er komen geen onnodige vetten vrij, behalve de vetten die in het vlees zitten.
  • Constante temperatuur tijdens het koken.

Waarom een slowcooker?

Waarom moet je nou eigenlijk een slowcooker in huis halen?

  • Inhoud: een slowcooker is er in verschillende groottes te koop. Hierdoor kan je altijd een pan kopen die past bij de grootte van je gezin.
  • Veilig: Je kan veilig de pan achter laten, als je bijvoorbeeld naar je werk gaat. Zorg er wel voor dat de pan op een stabiele ondergrond staat en buiten bereik van kinderen.
  • Keukengerei: Je hebt weinig keukengerei nodig om in de pan mee te werken. Mocht je toch iets willen roeren tijdens het kookproces, gebruik dan hout, siliconen of kunststof.
  • Recept: door de snelle groei aan populariteit zijn er steeds meer kant en klare recepten beschikbaar.
  • Aanbranden: door de lage temperaturen kan het voedsel niet aanbranden.
  • Invriezen: je kan gerechten uit een slowcooker makkelijk invriezen, zonder dat de smaak verloren gaat.

Soorten slowcookers

Een slowcooker is te verkrijgen in diverse soorten en maten, in verschillende prijsklasses en van verschillende merken. Denk bijvoorbeeld aan de Gusta slowcooker, een Bestron slowcooker of de slowcooker van Russel en Hobbs.

Temperatuur slowcooker

De temperaturen van een slowcooker blijven lager dan bij een ander kookproces. Een slowcooker heeft een een verwarmingselement en een thermostaat om de temperatuur mee te regelen. Voor verschillende gerechten, heb je verschillende temperaturen nodig. Omdat een slowcooker altijd een maximum temperatuur van +/- 95 graden heeft, kan het voedsel nooit aanbranden.

Je kan een slow cooker op verschillende standen inschakelen.

  • Low: rond de 80oC.
  • High: rond de 90oC.
  • Warm houden: 50oC.

Gerechten op de low stand hebben een langere bereidingstijd dan gerechten op de high stand. Bekijk van tevoren goed hoe lang en op welke stand je gerecht klaar gemaakt moet worden.

Energieverbruik van een slowcooker

Het energieverbruik van een slowcooker is relatief voordelig. Een kleine rekensom:

  • Een heteluchtoven van 2500 Watt kost per uur 55 cent.
  • Een slowcooker van van 195 Watt kost per uur 4,3 cent.
  • Koken op gas kost per dag +/- 10 cent.

Voor 13 uur gebruik van een slowcooker, kan je 1 uur je heteluchtoven gebruiken. Een elektrisch fornuis kost gemiddeld 3x zoveel op jaarbasis dan een gasfornuis. Een slowcooker is niet het goedkoopst, maar ook zeker niet het duurste keukengerei. De Tristar slowcooker is trouwens erg energiezuinig!

Is een slowcooker gezond?

Een voordeel aan een slowcooker is dat er op constante temperatuur je eten kunt bereiden. Al het vocht en de stoom blijft in de pan, waardoor de smaak in het gerecht blijft zitten. Door de lage en constante temperatuur kan je je ingrediënten niet kapot koken, ook niet als je de slowcooker voor minimaal 10 uur gebruikt. Hierdoor worden alle vitaminen en mineralen behouden. Er komt bij het bereiden in een slowcooker weinig of geen vet vrij. Alleen het vet wat in het vlees zit, komt in het gerecht terecht. Omdat er met water wordt gekocht, zal het vet in het water blijven hangen. Je kan dus zeggen dat het koken met een slowcooker gezond is! Bekijk hier de beste slowcooker aanbiedingen om een slowcooker te kopen!

Het energieverbruik van een slowcooker.

Veelgestelde vragen over wat is een slowcooker

Het ontdekken wat een slowcooker precies is, is soms een hele puzzel. Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit!

Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over wat een slowcooker is.

Heb je zelf nog een vraag die niet bij de meeste gestelde vragen staat? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.

Wat is slow cooking?

Slow cooking is het op lage temperatuur garen van je gerechten. Op de pagina kan je alles lezen over slow cooking.

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een elektrische pan die je gerechten langzaam gaart. Op de pagina kan je alles lezen over een slowcooker.

Wat zijn de voordelen van een slowcooker?

Er zitten meerdere voordelen aan de aanschaf van een slowcooker. Een uitgebreide lijst met voordelen kan je op de pagina vinden.

Is eten uit een slowcooker gezond?

Het eten uit een slowcooker is om meerdere redenen gezond. Op de pagina kan je lezen waarom.

Wat is de temperatuur van een slowcooker?

De temperaturen van een slowcooker verschillen per stand. Een slowcooker heeft namelijk een low en high stand. Op de pagina kan je alles lezen over de temperaturen van een slowcooker.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Je kan deze kwijt onderaan de pagina en wij zullen jou een zo goed mogelijk antwoord geven!

Plaats een reactie