Bij de BBQ draait het net als in de gewone keuken dat de smaken in evenwicht moeten blijven en er niets mag overheersen. Balans is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de smaak van vlees of vis gecombineerd wordt met heerlijke kruiden van de rub of marinade. Hierbij kan je ook nog een zoete glaze creëren en last but not least de rooksmaak!
Het is in veel gevallen die lekkere rooksmaak die het verschil maakt en wat een BBQ gerecht een écht BBQ smaak geeft! In dit artikel vertellen wij jou alles over het gebruik van rookhout op de BBQ, de verschillende soorten rookhout en waar je deze het beste kan kopen.
Gebruik van rookhout op de BBQ
Het buitenseizoen is weer begonnen en de tuinen in het hele land veranderen in buitenkeukens met een lekker stuk vlees, vis of groente op de BBQ. Probeer dit jaar eens wat anders dan alleen een worstje of een saté grillen. Roken met rookhout op de BBQ is een perfecte toevoeging op de reeds ontwikkelde BBQ-skills!
Door het gebruiken van rookhout geef je een compleet andere dimensie aan de gerechten. Elke houtsoort voegt een ander smaakpalet toe, dat is wat roken bijzonder maakt
Welke soorten rookhout zijn er?
Voor de barbecue zijn er heel veel soorten rookhout. Welke gebruik je nu waarvoor? Wij kunnen ons voorstellen dat het soms lastig kiezen en je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet.
Gelukkig hebben wij de kennis in huis om jou daarmee zo goed mogelijk te helpen.
Onthoud dat niets echt verkeerd is, want smaken verschillen.
Om toch een onderscheid te maken tussen de houtsoorten adviseren we om voor de grotere stukken rund of varkensvlees het wat zwaardere rookhout te gebruiken. Fruitbomenhout is met name geschikt voor lichter vlees, zoals kip. Wij hebben hieronder de verschillende soorten rookhout op een rijtje gezet en kun je zelf bepalen wat het best past bij het stuk vlees wat jij wilt gaan bereiden.
Rookhout chunks
Als je vlees of vis wilt gaan bereiden met een wat langere rooktijd, dan is het verstandig om rookhout chunks te gebruiken. Bij een low en slow sessie van bijvoorbeeld pulled pork of brisket gebruik je echt brokjes hout die vrij lang roken. Groot voordeel is dat je minder vaak de BBQ hoeft te openen en de sluiten. Hierdoor blijft de temperatuur constanter.
Rookmot
Rookmot is een rookhout soort die vaak gebruikt wordt voor het koud roken van producten. Hierbij komt de temperatuur niet boven de 25 graden. Samen met een cold smoke generator of een tube is koud roken heel eenvoudig. Neem de tijd want koud roken is een tijdsintensief gebeuren, soms wel 8 tot 24 uur!
Rookplanken
Indruk maken op je gasten doe je met een rookplank en het is ook nog eens een echte smaakmaker bij het barbecueën. Met een rookplank geef je op een eenvoudige manier die heerlijke rookaroma aan jouw gerechten. De absolute favoriet om op een rookplank te bereiden is zalm. Probeer jouw barbecue vaardigheden tot in de puntjes te perfectioneren!
Het kopen van rookhout
Online zijn er diverse verkooppunten te vinden die allemaal claimen de laagste prijsgarantie te hebben met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit is natuurlijk niet helemaal waar. Wij hebben onderzoek gedaan en zijn uitkomen op de BBQ Shop van Turn Don’t Burn. Het aanbod is heel divers en alle items zijn op voorraad en dus verkrijgbaar. Ons advies is dus ook als je op zoek bent naar rookhout om daar eens te gaan neuzen!
Je weet nu alles over rookhout voor op de BBQ en het kopen daarvan! Heb je zelf nog een vraag over bovenstaande blog? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.