Energie besparen in de keuken: Zo doe je dat!

De energieprijzen blijven maar stijgen, vooral nu de winter zijn ware temperatuur aan het laten zien is. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te kunnen brengen hoeveel energie je nou eigenlijk verbruikt in de keuken. Daarop kun je dan waar nodig op anticiperen of misschien wel niets doen, aangezien alles zo energiezuinig mogelijk is. Hoe je daar achter komt, en wat je ervoor kunt doen lees je in deze blog!

Het energielabel

Sinds 1995 hebben alle witgoedapparaten een verplicht energielabel. Dat is bepaald door de Europese Unie, de NVWA controleert daar op in ons land. Overigens worden de metingen, die bepalen welk energielabel het apparaat krijgt, uitgevoerd door de fabrikanten zelf. 

De labels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat consumenten makkelijker een keuze kunnen maken op basis van de duurzaamheid. Het geeft namelijk een duidelijk inzicht in het energieverbruik en het waterverbruik als het gaat om bijvoorbeeld een wasmachine. 

Hoe zuinig een apparaat is kun je overigens zien aan de letter, G is het minst zuinige en A is het meest zuinige. Vroeger was dat overigens A+++, maar dat is aangepast doordat apparaten heel erg zuinig leken, terwijl ze eigenlijk vergelijkbaar waren met C. Hierdoor kregen consumenten een verkeerde indruk.

Momenteel zijn er geen – tot ontzettend weinig – apparaten met een A label. Dat is puur voor de reden dat er nog geen apparaten zijn die honderd procent zuiniger zijn dan die van nu. Voor meer informatie kun je je overigens laten inlichten door Energielabel Mertens.

Besparen met de vaatwasser

Waarschijnlijk had je het al zien aankomen, maar koop serieus een nieuwe en zuinige vaatwasser. Tegenwoordig gaat de technologie namelijk dusdanig snel dat vaatwassers soms tot wel de helft minder energie en water verbruiken. Hierdoor is het natuurlijk een investering, maar die zul je direct terugkrijgen!

Zorg er daarbij wel voor dat je een vaatwasser koopt met dezelfde grootte, hoe kleiner de vaatwasser hoe vaker het moet lopen, en het opstarten kost juist de meeste energie. Daarnaast is een kleine verandering ook om het op eco stand te zetten, de vaat kan er nog een beetje vies van blijven, maar dat vuil heb je gemakkelijk eraf gewassen!

De koelkast

Ja, ook nu is het grootste punt van een zuinige koelkast om ervoor te zorgen dat je een nieuwe koopt. Zeer waarschijnlijk zul je nu namelijk een A+++ koelkast hebben, en zoals eerder aangegeven klinkt dat ontzettend zuinig, maar in de praktijk kan het absoluut beter!

Het is namelijk vergelijkbaar met C van tegenwoordig. Als je voor langere periodes niet thuis bent, zet dan de koelkast uit. Zorg er hierbij wel voor dat de koelkast leeg is, anders zul je niet alleen wegens zuinigheid een nieuwe moeten kopen. Daarnaast is het ook fijn voor de portemonnee om geen warm eten in de koelkast te zetten, het zal namelijk extra kracht kosten om dat warme voedsel te laten afkoelen. Doe dat daarom vooraf al buiten de koelkast!

Het fornuis zuiniger maken

Uit de gemiddelde cijfers blijkt het volgende kijkende naar de uitstoot en verbruik:

Gas 🡪 37 m3 gas – 70 kilo CO2-uitstoot per jaar;

Inductie 🡪 175 kWh – 70 kilo CO2-uitstoot per jaar;

Keramisch 🡪 225 kWh – 90 kilo C02-uitstoot per jaar.

Hieruit kun je de conclusie trekken dat: tussen gas en inductie geen CO2-uitstoot verschil zit; elektrisch wordt voordeliger aangezien stroom duurzamer wordt en goedkoper dan gas; en dat de Overheid wilt verminderen op CO2-uitstoot, hierdoor blijft keramisch koken een ‘probleem’ na 2050.

Plaats een reactie