In de meeste huishoudens zijn meerdere pannen aanwezig, koekenpannen, wokpannen en pannensets. Vaak in meerdere maten en van verschillende materialen. Denk hierbij aan pannen van roestvrij staal, gietijzer en bijvoorbeeld pannen met een anti-aanbaklaag.
In dit artikelen neem ik je mee in de wereld van pannen met een anti-aanbaklaag zonder teflon. Ik vertel je over de verschillende soorten en geef diverse tips voor het beste gebruik en onderhoud.
De anti-aanbakpan
Van oudsher zijn de anti-aanbakpannen non-stick door een teflonlaag in de pan. Heel handig, voedsel dat niet aanbak in de pan. Let wel op dat teflon gevoelig is voor krassen en oververhitting. In een pannenset zonder teflon anti-aanbaklaag hoef je dus minder voorzichtig te zijn met harde of scherpe voorwerpen en is het mogelijk om te bakken op temperaturen boven de 250 graden celcius. Deze pannen hebben vaak een keramische of titanium laag. Deze materialen zijn harder en sterker dan teflon, maar hebben zeker ook goede non-stick eigenschappen.
Gebruik van pannen zonder anti-aanbaklaag
Een pan zonder teflon waar je toch al je gerechten heerlijk in kan bereiden? Kun je het je voorstellen? Ze bestaan zeker! Dit zijn over het algemeen keramische pannen. Hierbij is zowel de bodem als de zijkant van keramiek en het grote voordeel is naast de hardheid dat ze ook niet aanbakken. Er hoeft niet perse een teflon anti-aanbaklaag aanwezig te zijn. Een heerlijk aziatisch gerecht bereiden in een wokpan zonder teflon anti-aanbaklaag kan dus zonder dat het gerecht zal aanbranden. Deze pan zal lang onbeschadigd meegaan.
Voordelen van een pannenset zonder anti-aanbaklaag.
Je zou verwachten dat een pan zonder teflon meer nadelen dan voordelen heeft, het tegendeel is waar. Ik heb hieronder de voordelen die er het meest uitspringen op een rijtje gezet:
- Levensduur: een pannenset zonder teflon heeft een langere levensduur. Een pan met anti-aanbaklaag dien je namelijk bij beschadiging snel te vervangen.
- Prijs-kwaliteitverhouding: aangezien deze pannen duurzamer zijn zou je denken dat dit terug te zien is in de prijs. Niets is minder waar! Over het algemeen blijft de aanschafprijs hetzelfde.
- Minder boter: een pan zonder anti-aanbaklaag kan prima bakken zonder boter of olie. Je kunt deze items voorlopig gewoon wegleggen!
Uiteraard zijn er ook nadelen, maar die wegen niet op tegen de voordelen:
- Keramiek maakt een pan zwaarder.
- Keramiek houdt langer de warmte vast, dus kunnen na gebruik niet gelijk worden afgewassen zonder je handen te verbranden.
Teflon schadelijk voor de gezondheid
Hoe schadelijk is de coating nu echt voor de gezondheid? Hoewel PFTE gelinkt wordt aan negatieve effecten op de gezondheid, is deze stof pas giftig zodra het verwarmd wordt tot 260 graden. Bij het bakken kan je al gauw een pan verwarmen tot 300 graden, wat betekent dat de pannen niet helemaal zonder risico gebruikt kan worden.
De vuistregel bij anti-aanbakpannen lijkt dus te zijn: vermijd te hoge temperaturen en zwarte schilfers en baseer je pankeuze in functie van je gerecht. En met dit in het achterhoofd, is het natuurlijk aan jou de keuze.
Je weet nu alles over een pan zonder teflon anti-aanbaklaag en het gebruik daarvan! Heb je zelf nog een vraag over bovenstaande blog? Stel je vraag dan in een reactie onder het artikel en wij geven je zo snel mogelijk antwoord.
Sinds kort zijn wij ook over op pannen zonder teflon of PFAS.
Had ik die keuze maar veel eerder gemaakt 🙂
Hoi Dries,
Bedankt voor je reactie! Goede keuze, beter laat dan nooit!
Groetjes,
Mark en Debbie